Afbeelding
AberMedia

BDUmedia: ‘Handen af van persfotografen en journalisten’

20 april 2021 om 10:58 Overig

LUNTEREN/BARNEVELD Fotografen en journalisten moeten altijd veilig hun werk kunnen doen. Dat benadrukt Alex Monster namens de hoofdredactie van BDUmedia, uitgever van deze krant, naar aanleiding van het incident maandagavond in buurtschap Nederwoud, net ten zuiden van Barneveld.

Drie persfotografen - onder wie één fotograaf met wie deze krant in contact staat, werden belaagd door omstanders, terwijl ze hun werk deden. Daarbij werd de auto van één van de fotografen met een shovel een sloot ingeduwd, terwijl de fotograaf er met zijn vriendin nog in zat.

 ,,Ik ben behoorlijk geschrokken van wat hier maandagavond is gebeurd’’, zegt Monster. ,,We zeggen in dit land altijd: handen af van onze hulpverleners. En terecht. Maar dat geldt absoluut ook voor persfotografen en journalisten die gewoon hun werk doen.’’ Wat betreft het signaal vanuit de persfotografen dat er een negatieve tendens merkbaar is en dreigementen tijdens incidenten toenemen, zegt hij. ,,Dat is erg zorgelijk. Daar moeten we het met elkaar over hebben.’’

Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt geschokt te zijn door het voorval maandagavond. ,,Het gaat hier om een directe en levensbedreigende aanval op twee mensen, maar het is ook een nieuwe aanslag op de journalistiek en de persvrijheid.” Voor het genootschap van hoofdredacteuren is ,,dit een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen. Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken”.

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie