Zoomontmoeting: Technologie als religie bij Vrijzinnig Lunteren

18 april 2021 om 12:13 Lokaal Deel je nieuws

Op zondag 25 april vanaf 10.30 uur gaan Renze Holwerda en Gert van Dalen in een zoom-bijeenkomst met ons in gesprek. Dat gebeurt aan de hand van de documentaire "Technologie als religie". Het is lastig om kleine fragmenten uit de documentaire als gespreksonderwerp te nemen. Daarom de vraag om vooraf de documentaire (duurt ca. 50 minuten) te bekijken. Via NPO start: VPRO Tegenlicht/24-01-2021.

Godsdienst heeft een nieuwe concurrent: dataïsme. De belofte is een paradijs, waarin kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie of AI) ons eeuwig leven en geluk schenkt. Een zoektocht naar zingeving in het techtijdperk.

Tot voor kort hadden religies het alleenrecht op de hemel. Maar godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het dataïsme. De overtuiging dat uiteindelijk alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. De belofte is een programmeerbaar paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven, geluk en schoonheid schenkt. Wat betekent het dataïsme voor de toekomst van religie en spiritualiteit?

We vragen je ter voorbereiding om voorafgaand aan de zoom-bijeenkomst het volgende te doen:

- Bekijk de documentaire;

- Denk na over de vragen:

- Heb je wel eens 'gesproken' met een robot? Denk aan de zogenoemde chatbot (chatbot is een samentrekking van de woorden 'chat' + 'robot')  die vragen stelt als je bijvoorbeeld een klantenservice van een bedrijf benaderd. Wat vind je daarvan?

In verband met Corona is het een Zoom ontmoeting. Aanmelden kan via; info@vrijzinniglunteren.nl

Vervolgens krijgt u de link toegestuurd. Inloggen kan vanaf 10.15 uur.

Deelname voor niet leden: €5,-

Vrijzinnig Lunteren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie