Inwoners van het dorp Barneveld kunnen feestelijke Koningsdagfoto’s (digitaal) toesturen die gemaakt zijn in de periode van 2014 tot en met 2019.
Inwoners van het dorp Barneveld kunnen feestelijke Koningsdagfoto’s (digitaal) toesturen die gemaakt zijn in de periode van 2014 tot en met 2019. Gerjan Crebolder

Koningsdag in gemeente Barneveld: van ontbijt tot miljoenenjacht

27 april 2021 om 07:00 Activiteiten

BARNEVELD De oranjeverenigingen in de gemeente Barneveld proberen dit jaar Koningsdag op creatieve wijze zo feestelijk mogelijk te maken, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. In Barneveld, Terbroek en Garderen staan op 27 april coronaproof activiteiten op de rol, van puzzeltochten tot dansjes in de tuin.

Oranjestichting Barneveld heeft een ‘Woningsdag’ gepland, net als vorig jaar. ,,Om 09.45 uur worden in het hele land de kerkklokken geluid en om 16.00 uur sluiten we deze feestelijke dag af met het uitbrengen van een toost (of twee) op onze dan 54 jaar oude koning”, aldus voorzitter Gerjan Crebolder.

Op dit moment buigt het bestuur van de Oranjestichting zich over de suggesties die door de landelijke Oranjebond zijn gedaan om Koningsdag toch nog extra feestelijk te maken. ,,Iets wat volledig coronaproof te organiseren valt is een fotowedstrijd. U kunt ons feestelijke Koningsdagfoto’s (digitaal) toesturen die gemaakt zijn in de periode van 2014 tot en met 2019. Daarbij maakt u kans op een van de drie geldprijzen die de stichting daarvoor beschikbaar stelt, respectievelijk € 25 € 50 en € 100.”

Foto’s insturen kan naar info@oranjestichtingbarneveld.nl onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Naar dit mailadres kan ook gemaild worden voor informatie over het geven van donaties. Een deskundige jury zal de winnaars bekendmaken. De mooiste foto’s komen in de Barneveldse Krant.

ZWARTEBROEK EN TERSCHUUR Stichting Terbroek heeft vorig jaar als alternatief voor Koningsdag zo’n duizend ontbijtpakketten bezorgd. Dit jaar staan er naast de gebruikelijke straatversiering nog drie acties op het programma. ,,’s Ochtends tussen 9.00 en 11.30 uur rijden we met een bus een route door Zwartebroek en Terschuur”, vertelt Herbert van den Born. ,,Bewoners voeren in hun tuinen acts op of doen een dans, met als thema: ‘de (Konings)dag dat alles weer mag!’’ Een jury beoordeelt wie de beste act heeft opgevoerd. En de winnaar krijgt een prijs.”

Bij de tweede actie is de bus ook betrokken. ,,’s Middags houden we de Broekse Miljoenenjacht. Inwoners kunnen daarvoor hun huisnummer opgeven via onze website. Vervolgens draait de stichting het rad, en de gedraaide straat wordt bezocht. Dan rijdt de bus daar rond. Voor de bus zetten we tien koffers neer met verschillende huisnummers erop. De bewoners hebben van tevoren een sleutel gekregen, waarmee ze de koffer met hun huisnummer kunnen openen. Daar zit hun prijs in. Dat kan vijf cent zijn, maar ook 250 euro. Dit wordt een aantal rondes herhaald, en in de finale is er als hoofdprijs 1.000 euro te winnen. Hoe meer mensen meedoen, hoe hoger de prijs.”

De derde actie is een kleurplatenwedstrijd. De kleurplaat is uit de glossy van Stichting Terbroek (editie 28) te halen en is in te leveren bij de COOP tot en met 24 april. Het volledige programma is ook in de glossy te vinden.

GARDEREN Oranjevereniging Garderen organiseert net als Terbroek twee acties: een puzzelroute en een soort markt tegelijk. ,,Dat kan helemaal coronaproof, op 1,5 meter afstand van elkaar”, aldus bestuurslid Sandra Mouw. ,,Het idee is dat de mensen een mooie tocht door Garderen kunnen maken met puzzelvragen erbij. Dat geeft mensen ook de gelegenheid elkaar toch weer te ontmoeten, op een manier die coronaproof is. Om mee te kunnen doen, moeten de deelnemers zich opgeven. Dat kunnen er maximaal vierhonderd zijn, want er is een beperkt aantal rugzakjes van € 2,50 per stuk op te halen tussen 9.00 en 12.00 uur. Ze zijn online te reserveren door te mailen naar info@oranjevereniginggarderen.nl. In de rugzak zit een kaartje waarop de route en de Garderense brocante kastjes vermeld staan, plus lekkernijen van lokale ondernemers. Via de route komen de wandelaars langs mensen die voor hun huis kastjes hebben staan met leuke spullen. Zo kunnen de wandelaars met een tas vol leuke spulletjes naar huis gaan. Onder de goede puzzelaars wordt een gezinsarrangement met een Piet Plezier-fiets verloot.”

Daarnaast roept de Oranjevereniging alle inwoners van Garderen op hun ramen te versieren voor Koningsdag, waar een aantal prijzen tegenover staat. Dat kunnen zijn: een barbecue voor vier personen, een gourmetschotel voor twee, of een ontbijtmand voor twee.

VOORTHUIZEN In Voorthuizen zullen er geen Koningsdag-activiteiten zijn, maar bij het bestuur van de Oranjevereniging Voorthuizen is er hoop dat ze vanaf 4 juli weer grote evenementen kunnen organiseren, zoals een muziekfestival (in de één na laatste week van augustus), een spelmiddag voor kinderen en de kermis. Voor de vereniging was het uitblijven van activiteiten (zoals vorig jaar) niet voordelig ,,We hebben wel kosten gemaakt, maar de inkomsten bleven uit, omdat er vanwege corona bijna niets mogelijk was. Zo’n jaar moeten we niet nog een keer hebben, want dat is heel slecht voor de clubkas. Gelukkig hebben we een trouwe achterban, waardoor de jaarlijkse ledencontributie goed doorloopt. We hopen dat onze leden ons blijven steunen”, aldus vice-voorzitter Evert van Middendorp.

KOOTWIJK Kootwijk Vooruit gaat ook geen activiteiten organiseren. ,,Kootwijk is best een vergrijsd dorp. Bovendien zul je zien dat de anderhalve meter afstand uiteindelijk niet meer gehouden wordt, waardoor het alsnog vol wordt op de Brink. Dat willen we voorkomen. We hopen dat we iets kunnen organiseren op het moment dat de coronamaatregelen dat toestaan”, aldus voorzitter Bart Stolwijk.

KOOTWIJKERBROEK Ook in Kootwijkerbroek worden geen activiteiten georganiseerd, aldus Edwin van Iwaarden, voorzitter van het Oranjecomité. Er komt wel een vrijwilligersactie. ,,We zitten nog in de overlegfase, maar we hebben een idee om tompoezen langs te brengen bij de ouderen in de verzorgings- en bejaardenhuizen. Vorig jaar hadden we ook tompoezen bezorgd, maar alleen bij onze vrijwilligers.”

STROE Plaatselijk Belang Stroe doet het ook rustig aan wat betreft Koningsdag. ,,We vinden het erg lastig om nu iets te organiseren dat binnen de geldende maatregelen past. Ons type evenement heeft meestal het doel om mensen bij elkaar te brengen en dat is in deze tijd niet gewenst’’, legt Erik van Dam, secretaris van Plaatselijk Belang Stroe uit.

DE GLIND In De Glind komt er ook geen Koningsdag. Wel zijn er beelden van eerdere Koningsdagen te bekijken via de website van Belangenvereniging De Glind. ,,We hielden de afgelopen jaren een straatcompetitie. Een jury moest de straten beoordelen en daarmee kon een straatbeker gewonnen worden. We gaan Koningsdag in 2022 weer groots oppakken. Hopelijk kunnen we dan met voldoende mensen iets organiseren, zodat er weer mogelijkheden zijn. Dan kunnen we er met het hele dorp een mooi feestje van maken”, aldus Bertha van den Berg.

Door Arend Jan Vermaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie