Afbeelding
...

Barneveldse slechtvalken gaan ‘live’ via YouTube

14 april 2021 om 08:55 Dieren

BARNEVELD De slechtvalken die inmiddels sinds 2018 elk jaar aan het begin van het broedseizoen weer neerstrijken in het bovenste puntje van de Oude Kerk in Barneveld, zijn dit jaar voor het eerst van heel dichtbij te zien. Via drie webcams, gericht op de broedplaats, kan iedereen live meekijken naar het gedrag van de roofvogels, in HD-kwaliteit (high definition).

De webcams, die eind 2019 tijdens renovatiewerkzaamheden aan de toren al geplaatst waren, zijn sinds maandag ingeschakeld en via een YouTube-kanaal openbaar gezet. De live-verbinding is hier te vinden. Het doel daarvan is om de dieren die vlak onder het carillon hun nest hebben, goed in beeld te krijgen. Gemeentewoordvoerder Margreet van den Broek: ,,De webcams waren al enige tijd actief, maar vooralsnog alleen intern opengezet. We hebben nu besloten de beelden volledig openbaar beschikbaar te stellen.’’ Belangstellenden die inschakelen, zien de meeste tijd van de dag één van de vogels zitten op het plateau, maar soms is ook de tweede te zien. Het kan zijn dat kijkers net kunnen zien hoe een valk zijn prooi verschalkt, een duif bijvoorbeeld. De aanwezigheid van de camera’s hebben volgens de gemeente geen verstorend effect op de slechtvalken. 


BESCHERMD De slechtvalk is een zeldzame en beschermde roofvogel. Dat dit broedende paartje de toren van de Oude Kerk in Barneveld heeft uitgekozen als broedplek, brengt op basis van de natuurbeschermingswet met zich mee dat de toren tijdens het broedseizoen niet toegankelijk is voor publiek. Dat zorgde de afgelopen tijd op sommige momenten voor problemen. Zo kon de klok op een gegeven moment niet goedgezet worden, moest onderhoudswerk uitgesteld worden, kon er op Koningsdag geen vlag uitgehangen worden op de toren en had de beiaardier geen toegang tot het carillon om het liedje van de klokken aan te passen. Alle vormen van verstoring dienen te worden voorkomen, volgens de wet op natuurbescherming. Voor dit moment geldt vanwege het broedseizoen dat mensen de toren niet mogen beklimmen. Dat mocht overigens toch al niet, vanwege de coronamaatregelen.

SNELLE VOGEL De aanwezigheid van de roofvogels werd in het voorjaar van 2018 voor het eerst opgemerkt door omwonenden, die geregeld kadavers van dode vogels aan de voet van de toren aantroffen. Als er weer dode vogels liggen, worden deze door de gemeente Barneveld opgeruimd. De slechtvalk behoort tot één van de snelste vogels ter wereld en kan snelheden van rond de 350 kilometer per uur bereiken wanneer het dier een duikvlucht maakt om zijn prooi aan te vallen.

De slechtvalk komt in Nederland niet veel voor en staat op de zogenoemde rode lijst. Er zijn in totaal minder dan 200 broedparen in ons land. Ook in de regio Barneveld is de roofvogel nog niet vaak gespot. Slechtvalken zitten bijna altijd op hoge plekken, zoals in masten of hoge gebouwen.

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie