Afbeelding
Foto door asawin form PxHere

Ken je rechten en plichten als zzp’er

12 april 2021 om 08:30 Partnercontent

Dat je als zzp’er of freelancer amper rechten hebt, is een hardnekkige misvatting. Er zijn veel situaties waarin je sterk in je recht staat. Hieronder zetten we vijf belangrijke rechten en plichten van zzp’ers op een rij. Ook vertellen we in welke situaties een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers je uit de brand kan helpen.

1. Recht op bijstand

Veel zelfstandig ondernemers denken dat ze geen aanspraak mogen maken op bijstand van de overheid. Toch kun je in bepaalde gevallen wel degelijk in aanmerking komen voor tijdelijke Bijstand voor zelfstandigen (Bbz-uitkering). Bijvoorbeeld als je geen eigen vermogen en buffer (meer) hebt en arbeidsongeschikt bent.

Desondanks is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (ofwel een aov) af te sluiten. Als je tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt raakt, ben je hiermee verzekerd tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen. Zelfs als je een buffer, koophuis of eigen vermogen hebt. Wel zo fijn als je niet van een bescheiden bijstand hoeft te leven. De premie voor je aov is overigens deels fiscaal aftrekbaar.

Is je bedrijf failliet gegaan of kan het niet langer overleven? Dan heb je misschien recht op algemene bijstand. Daarnaast hebben vrouwen ook minstens 16 weken recht op een zwangerschapsuitkering: de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ).

2. Recht op toeslagen

Net als elke andere Nederlander mag je als zzp’er aanspraak maken op wettelijke toeslagen. Zo kun je, als je onder een bepaalde inkomensgrens zit, in aanmerking komen voor zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Dit kan honderden euro’s per jaar schelen. Bekijk op de website van de Belastingdienst voor welke toeslag(en) je in aanmerking komt.

3. Plicht tot schadevergoeding

Als eigen baas ben je aansprakelijk voor de schade die je per ongeluk veroorzaakt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een beeldscherm omstoot bij je opdrachtgever. Of dat je een kop koffie over de laptop van een klant morst. In dat geval moet jij of je verzekeraar de schade of het letsel vergoeden.

4. Recht op inkomensschade

Uiteraard mag je de schade die een ander aan jou of je spullen heeft veroorzaakt op de tegenpartij verhalen. Zoals letsel dat je op de werkvloer hebt opgelopen. Als je opdrachtgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval, dan dient hij de schadepost te vergoeden. Hetzelfde geldt voor je inkomensschade, medische kosten en reiskosten die dit tot gevolg heeft.

5. Recht op ontslagbescherming

Een opdrachtgever mag niet zomaar een zzp’er ontslaan. Als zelfstandige heb je namelijk recht op ontslagbescherming, ook met een freelance contract. Wel gelden hier een aantal voorwaarden voor:

1. Je hebt het werk zelf verricht.
2 . Je hebt soortgelijk werk voor hoogstens twee opdrachtgevers tegelijk verricht.
3. Bij de uitvoering heb je maximaal twee werkers ingeschakeld.
4. De werkzaamheden zijn niet van bijkomende aard.

Onder deze voorwaarden moet je opdrachtgever in principe je tarief doorbetalen tot de ontslagprocedure is afgerond en jullie arbeidsverhouding is opgezegd.

Heb je een conflict met je opdrachtgever en wil deze niet meewerken? Dan kun je via je rechtsbijstandsverzekering een jurist inschakelen of prepaid rechtshulp inkopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie