Luchtfoto van Garderen.
Luchtfoto van Garderen. Heliflight.nl

Dorpen nog terughoudend over ‘meer zeggenschap’

10 april 2021 om 07:41 Maatschappelijk

BARNEVELD Verenigingen van plaatselijk belang in de gemeente Barneveld reageren terughoudend op het gemeentelijke plan om de dorpen meer zeggenschap te geven over hun eigen leefomgeving. De een ziet wel wat in meer autonomie voor zijn dorp, terwijl de ander daar niet echt op zit te wachten.

Dit blijkt uit een rondgang van deze krant onder een aantal voorzitters van deze dorpsverenigingen. De gemeente denkt erover om taken en autonomie overhevelen naar de dorpen, afhankelijk van waar de vraag in de dorpen ligt. Geen van de voorzitters is echt negatief over het gemeentelijk plan, maar er leven nog wel veel vragen. ,,Het hangt er wel van af of er ook budget wordt vrijgemaakt om ons die extra zeggenschap eigen te maken”, zegt voorzitter Ton van Krevel van Plaatselijk Belang Garderen. ,,Wij zijn een club van vrijwilligers, die kunnen er niet ineens heel veel bij gaan doen.”

VEEL ONDUIDELIJK De voorzitters zijn redelijk eensgezind in hun opvatting dat de samenwerking met de gemeente Barneveld op dit moment goed verloopt. ,,De lijnen zijn kort en praktische zaken worden snel opgelost. Maar samenwerking en zeggenschap zijn twee verschillende dingen”, aldus Bart Stolwijk, voorzitter van Kootwijk Vooruit. De gemeente wil de komende periode een rondgang langs de plaatselijke belangen en wijkplatforms in de gemeente maken, om te horen wat er leeft op het vlak van meer zeggenschap. ,,Dat begrijp ik, maar ik ben vooral benieuwd wat de gemeente zich bij dat dorpenbeleid 2.0 voorstelt. Daarin is nu nog veel onduidelijk.”

SCHERPENZEEL Het plan om dorpen meer zeggenschap te geven komt uit de koker van de provincie Gelderland, als voorwaarde voor de fusieherindeling Barneveld/Scherpenzeel. De huidige gemeente Barneveld heeft het idee van een nieuw dorpenbeleid omarmd en gaat ermee aan de slag. Interim-voorzitter René Hogeeweg van Plaatselijk Belang Voorthuizen zegt hierover: ,,Wij hebben niet specifiek behoefte aan meer zeggenschap. Maar als dat nieuwe beleid er dan móet komen, in verband met Scherpenzeel, dan willen wij meepraten en ons er vol enthousiasme voor inzetten.” Van Krevel vindt dat die aangeboden extra zeggenschap volledig los moet staan van de herindeling. ,,We moeten er echt van overtuigd zijn dat een nieuw dorpenbeleid Garderen versterkt.”

STARTNOTITIE Het college van Barneveld heeft aangegeven dat het nieuwe dorpenbeleid er sowieso komt, ongeacht de uitkomst van het herindelingstraject met Scherpenzeel. De gemeente Barneveld denkt eind 2021 een startnotitie klaar te hebben, waarin onder meer het huidige dorpenbeleid wordt geëvalueerd en geanalyseerd, inclusief een uitvoeringsstrategie. Gaat de herindeling door, dan stelt de nieuwe gemeente Barneveld het herziene dorpenbeleid vast na 1 januari 2023.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie