Afbeelding
Lex van Lieshout

Werk- en celstraf voor man die vrouw uit Stroe (87) voor 10.000 euro oplichtte

1 april 2021 om 15:21 Rechtbank

STROE/ARNHEM (APA) Ze vertrouwt niemand meer, slaapt slecht en durft haar eigen bankzaken niet meer te doen. Een 87-jarige inwoonster van Stroe, die voor 10.000 euro werd opgelicht, ondervindt nog dagelijks de gevolgen. De 22-jarige dader, die zich voordeed als bankmedewerker, is door de Arnhemse politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Het is rond het middaguur, die dag in september vorig jaar, als de telefoon gaat bij de alleenwonende Stroese. ,,Heeft u in de gaten dat er op dit moment fraude wordt gepleegd met uw bankrekening?”, vraagt een man, die zich voordoet als medewerker van de bank. Er zou volgens de beller geprobeerd zijn een bedrag van 1500 euro over te schrijven naar een rekeningnummer in Polen. Hij biedt aan om het op te lossen, maar heeft dan wel alle inloggegevens nodig. En er zal iemand langskomen om haar bankpas op te halen, zo kondigt hij aan.

Nog geen uur later staat de 22-jarige Arnhemmer voor de deur. Een jongen, zo verklaarde de Stroese, die zich voorstelt als medewerker van de ‘ophaaldienst’ van de bank. Ze geeft haar bankpas af. Later die middag belt ze haar dochter om te vertellen wat er is gebeurd. Die weet meteen dat het niet in de haak is. Een telefoontje met de bank wijst uit dat het kwaad al is geschied: er is die middag nog, bij een pinautomaat in Barneveld, 10.000 euro opgenomen.

CAMERABEELDEN Camerabeelden van de pinautomaat, die een tatoeage op de arm van de dader zichtbaar maakten, leidde uiteindelijk via een Facebookprofiel naar de Arnhemmer. Hij bekende meteen dat hij in Stroe aan de deur was geweest en het geld had opgenomen, maar zei dat hij in opdracht van een andere man handelde. Die zou de vrouw hebben gebeld en via Snapchat de pincode aan hem hebben doorgegeven. Het gepinde geld gaf hij aan de man, zijn aandeel van duizend euro heeft hij nooit ontvangen, zo verklaarde de 22-jarige bij de politie.

De Arnhemmer verscheen zelf niet bij de politierechter, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. ,,Hij heeft zich als geldezel laten gebruiken”, stelde de raadsman. Maar van die ondergeschikte rol was de officier van justitie niet overtuigd. De 22-jarige is volgens de openbaar aanklager ‘op zeer kwalijke en slinkse wijze’ te werk gegaan. Ze eiste naast een straf dat de man de 10.000 euro wordt ontnomen en dat hij het slachtoffer 5000 euro smartengeld betaalt. 

De politierechter stemde daarmee in. Ze vond het niet aannemelijk dat er een tweede dader in het spel zou zijn, omdat de Arnhemmer over deze persoon geen enkele informatie kon geven. Dat de man misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van een alleenstaande oudere, noemde ze ‘zeer kwalijk’. De straf die ze oplegde, komt overeen met de straf die de officier van justitie eiste.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie