Afbeelding
Foto door form PxHere

Energie besparen door omdenken, figuurlijk en letterlijk

23 maart 2021 om 07:24 Partnercontent

Soms zitten we zo vastgeroest in bepaalde patronen dat we de meest simpele oplossingen niet meer zien. Omdenken is er groot mee geworden. En dat is net zomaar. Want door omdenken leer je anders kijken. En dat kan je heel veel energie opleveren. Figuurlijk maar ook letterlijk. 

In een tijd waarin vele huishoudens minder inkomsten hebben, moet er veel bezuinigd worden. Als je weet dat het gemiddelde Nederlandse gezin tussen de € 1.500,- en € 2.000 euro per jaar kwijt is aan energie, is bezuinigen op energie best winstgevend. 

Omdenken geeft energie

Van al die energie is zo’n 75% bestemd voor het verwarmen van ruimtes (onze huizen onder andere). Niet ondenkbaar natuurlijk met de afgelopen winter en de vele dagen dat we gebonden waren aan huis. Maar helaas blijft het niet bij het eenmalig verwarmen. Doordat de warmte de ruimte ook weer verlaat, moet er telkens opnieuw of bijverwarmd worden. En dat is zonde natuurlijk.  

Kun je er voor zorgen dat de warmte langer in de ruimte blijft, is er minder energie nodig voor het opnieuw of bijverwarmen. En dat wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Het besparen is dus vrij eenvoudig. Door onze woningen goed te isoleren, kunnen we eenvoudig voorkomen dat warmte verdwijnt.

De rekening als begin

Wil je weten wat je kunt besparen is je energierekening een begin maar tegelijk ook niet zo veelzeggend. Je verbruik is namelijk van veel factoren afhankelijk zoals het aantal personen in huis maar ook wat voor woning het om gaat. Echt vergelijken kun je dus alleen met een vergelijkbare situatie. Woon je in een tussenwoning of appartement, dan verbruik je minder dan met een vrijstaande woning. En een gezin met twee personen of een alleenstaande, verbruikt uiteraard minder dan een gezin met twee of meer kinderen. Ook bij een nieuwe woning is het energieverbruik minder dan bij een oud huis. Tenzij je dat mooie karakteristieke huis geïsoleerd hebt…

Door de bomen…

Wil je isoleren dan is het goed om je voor te laten lichten. Er zijn heel wat mogelijkheden en ook nog eens diverse materialen met allemaal eigen kenmerken. Om je alvast een beeld te geven, noemen we de drie meest populaire materialen en hun eigenschappen.

Het meest populaire isolatiemateriaal is toch we PIR isolatie. Dat komt mede omdat het een materiaal is dat makkelijk te verwerken is en daarbij een hoge isolatiewaarde heeft. Het wordt geleverd in zogenoemde isolatieplaten. PIR platen hebben een gesloten cellenstructuur waardoor ze naast vochtwerend en goed isolerend ook nog sterk en beloopbaar zijn. Hierdoor vormen ze ook een goed materiaal voor vloeren en platte daken.

Als tweede noemen we glaswol. Naast isolatieplaten is dit materiaal ook verkrijgbaar op rol en in meerdere dikten en stijfheden. Ondanks dat de isolatiewaarde ten opzichte van PIR platen lager is, is het materiaal wel populair. Dit heeft te maken met de veelzijdigheid (geschikt voor dak-, muur-, vloer en wandisolatie), lage verwerkingskosten en erg duurzaam. Glaswol wordt ook gebruikt voor het minimaliseren van omgevingsgeluiden.

Als laatste steenwol of rotswol isolatie. Dit materiaal is 100% recyclebaar en ook nog geschikt voor meerdere doeleinden, zoals dak-, muur- en vloerisolatie. Naast dat het een goedkoper alternatief is, heeft het hoge isolatiewaarde en is steenwol onbrandbaar. Er is echter wel een nadeel omdat er bij de verwerking van irritatie op kan treden. Aangeraden wordt daarom om altijd handschoenen en een stofmasker te dragen bij het verwerken van steenwol. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie