Afbeelding
Rollator

In 4 stappen de juiste rollator kiezen

11 maart 2021 om 11:53 Partnercontent

Wanneer jij of een familielid kiest voor een rollator, kiezen jullie voor meer bewegingsvrijheid. Dat kan zijn na een periode van revalideren of gewoon wanneer het een goed steuntje in de rug is. Met een rollator krijg of behoud je een groot stuk van je zelfstandigheid. Weer even boodschappen doen of een handig hulpje bij wandelingen: je krijgt heel wat waar voor je geld.

Maar je kunt elke euro maar één keer uitgeven, en je wilt dat je rollator goed bij je past. En aangezien de ene rollator de andere niet is, en jij ook je eigen wensen hebt, is het goed om je goed te laten informeren wanneer je een rollator kopen gaat.  

Over smaak valt te twisten, maar over comfort en techniek iets minder. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je verzameld die je gaan helpen om de beste rollator voor jou te kiezen!

1. Bepaal je comfortabele draagvermogen

Je duwt je rollator als het ware wel vooruit, en ook al zitten er wielen onder, het gewicht maakt nog altijd iets uit. Wanneer je niet veel kracht hebt kan een zware rollator juist meer werk dan comfort bieden. Ook als je weet dat je rollator regelmatig zelf moet tillen, wil je kiezen voor een lichtgewicht rollator

2.  Kies de juiste maat

Je wilt uiteraard de juiste houding hebben wanneer je achter je rollator loopt om je rug te beschermen. Je wilt niet te ver voorover moeten buigen en echt op je rollator moeten steunen. En wanneer de handvaten net iets te hoog zitten, is dat ook niet ideaal om je evenwicht te houden.

Bepaal de precieze hoogte van je rollator door wanneer je rechtop staat je handen op een relaxte manier naast je lichaam te laten hangen. De handvatten van je rollator zouden ter hoogte van je polsen moeten zitten. Uiteraard kunnen bij de meeste rollators de handvaten versteld worden in hoogte, maar laat dit dan wel op een stevige en veilige manier doen.

3. Weet waar je de rollator gaat gebruiken

Je hebt rollators die vooral geschikt zijn voor binnen, en rollators die het ook buiten prima doen. Binnenrollators zijn vaak wat compacter en hebben kleinere wielen zodat je makkelijk tussen je meubels kunt navigeren en door de deur past. Ook zijn ze vaak uitgerust met een dienblad. 

Kijk jij er naar uit om met behulp van je rollator weer buiten wandelingen te kunnen maken? Ga dan voor een lichtgewicht rollator met grotere wielen en dus meer grip. Daarnaast kun je ook voor een zitje kiezen, mocht je even pauze willen nemen. 

4. Kies de nodige extra’s

En dan is het tijd om te finetunen! Je kunt de nodige extra’s toevoegen of kiezen om de rollator echt helemaal bij jou te laten passen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschappenmandje of een handige houder waar je je wandelstok aan kunt ophangen. Bedenk je altijd van tevoren in welke situaties je je rollator gaat gebruiken en hoe je die momenten zo comfortabel mogelijk kunt maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie