Afbeelding
Pixabay

Verdachten seksuele uitbuiting vrouwen in Voorthuizen blijven in de cel

10 maart 2021 om 07:27 Rechtbank

VOORTHUIZEN/ARNHEM (APA) Vier verdachten van seksuele uitbuiting van twee Hongaarse vrouwen in Voorthuizen, Barneveld en Arnhem blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie kondigde een vordering aan van ruim 68.000 euro, een bedrag dat ze met de uitbuiting zouden hebben verdiend.

Een vijfde verdachte kwam afgelopen december al vrij. Het gaat om de hoogzwangere vriendin van een 29-jarige man uit Apeldoorn die wordt gezien als de leider en die eerder voor mensenhandel werd veroordeeld. 

NAAKTE MANNEN Het onderzoek begon te lopen na een melding dat er veel naakte mannen rondliepen in een woning in Voorthuizen. De politie trof daar de Hongaarse vrouwen aan. Ze vertelden dat ze onder valse voorwendselen naar Nederland waren gelokt en onder dwang sekswerk verrichtten. Ze kregen klappen en werden met wapens bedreigd. Ze zeiden dat ze werden opgesloten, soms zonder eten en drinken. Het geld dat ze verdienden, moesten ze inleveren. De vrouwen werkten op dat moment in Voorthuizen, maar daarvoor ook in Barneveld en Arnhem. 

Volgens de raadslieden van de verdachten wisten de vrouwen wat ze in Nederland gingen doen en was er geen sprake van dwang. Hooguit kan er sprake zijn van illegale prostitutie, stelde één van hen. 

ERGE DINGEN Maar een 28-jarige Hongaarse verdachte heeft het verhaal van de vrouwen bevestigd. Hij haalde ze naar Nederland, erkende hij, en bewaakte ze. Maar hij ging er vanuit dat het om vrijwillige prostitutie ging. Hij heeft gezegd dat er ‘erge dingen’ zijn gebeurd en vreest nu voor zijn leven. ,,Hij loopt groot gevaar dat ze hem buiten gaan pakken”, zei zijn advocate.

De rechtbank besloot dat niet alleen de hoofdverdachte, maar ook deze Hongaar die weliswaar een kleinere rol lijkt te hebben, vast blijft zitten. Hetzelfde geldt voor een 23-jarige Apeldoorner die volgens zijn advocaat verstandelijke beperkingen heeft. Ook een 28-jarige verdachte uit Ugchelen, die zegt alleen hand- en spandiensten te hebben verricht, blijft in de cel. 

HOGE PRIORITEIT De rechtbank merkte op dat het om ernstige verdenkingen gaat. ,,Mensenhandel staat politiek hoog op de agenda. Het heeft in de samenleving een hoge prioriteit.” Eind deze maand worden de Hongaarse vrouwen nog als getuige gehoord. Het is niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. De rechtbank wil er drie dagen voor uittrekken. De verdachte uit Apeldoorn mag van de rechtbank voor 72 uur de gevangenis verlaten als zijn hoogzwangere vriendin weeën krijgt. 

De strafzaak wordt vervolgd in mei.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie