Afbeelding
Gelaagd glas

Kenmerken van gelaagd glas

9 maart 2021 om 10:54 Partnercontent

Je bent een serre of afdak aan je woning aan het bouwen, maar twijfelt wat voor glas je kan toepassen om het dak mee af te dichten. Het glas moet licht doorlaten, sterk zijn maar bovenal veilig. Of je hebt een mooie stalen design deur met glazen panelen, maar bent toch bang als de kinderen door de kamer rennen ze wellicht een keer tegen het glas aanlopen. Dan moet de kans op verwondingen zoveel mogelijk beperkt worden. Dan is veiligheidsglas en specifiek gelaagd glas, uitermate geschikt.

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas valt onder de categorie veiligheidsglas, net zoals gehard glas. Gelaagd glas bestaat uit minimaal twee glasbladen met daartussen één of meerdere folielagen. De folie zorgt dat bij glasbreuk, de glasscherven aan de folie blijven plakken. De kans om je te snijden aan de glasscherven wordt zo beperkt, wat het glas letselveilig maakt. Hoe dikker het glas, met daarbij meerdere lagen folie, maakt het moeilijker om door het glas heen te breken. Gelaagd glas heeft dan ook een inbraakwerende of vertragende functie. Komt er een voorwerp tegen gelaagd glas aan, dan zal er een breuk in het glas ontstaan. Maar de folie houdt de scherven bij elkaar en zorgt dat er niet door het glas heen gaat. Denk maar aan de voorruit van een auto die gebroken is. Ook dat is gelaagd glas.

Zo wordt gelaagd glas gemaakt

Gelaagd glas of gelamineerd glas, wordt geproduceerd door twee of meer glasplaten, samen te voegen met een één of meerdere lagen PVB (polyvinylbutyral) folie. Een enkele laag folie is 0,38 mm dik. Door de glasplaten met de folie te verwarmen en samen te persen, ontstaat onder druk een eenheid, die net zo transparant en helder blijft als standaard enkel glas. Dus als je door het glas heen kijkt, zie je geen verschil met gewoon glas. Het is net zo doorzichtig.

Wanneer kies je voor gelaagd glas?

De afweging wanneer gelaagd glas toe te passen, is om na te gaan of de situatie erom vraagt dat mocht het glas breken, het veilig moet blijven.  

Denk daarbij aan een serre- of tuindeur, waar je zomaar tegenaan kan lopen, denk aan al het glas dat je horizontaal boven je hoofd plaatst, zoals het eerdere genoemde serredak. Dat glas mag nooit naar beneden vallen, mocht het stuk gaan.

Ook het glas in je schuur deur kan gelaagd zijn, zodat een inbreker er niet zo makkelijk doorheen zal breken.

Gelaagd glas zorgt voor veiligheid en beperkt letsel. Dus bij twijfel kies dan de veilige variant en pas gelaagd glas toe. Wil je meer weten over gelaagd glas? Bekijk dan de website

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie