Afbeelding
Rijksoverheid

Inwoners Barneveld kregen verkeerde envelop voor briefstemmen

8 maart 2021 om 20:08 Politiek

BARNEVELD Zo’n driehonderd Barnevelders van 70 jaar en ouder hebben bij hun briefstempakket een retourenvelop ontvangen met daarop het adres van de gemeente Wageningen. Dat maakt de gemeente vanavond bekend. Inwoners kunnen contact opnemen met de gemeente Barneveld. Zij ontvangen dan een nieuwe retourenvelop met daarop het adres van de gemeente Barneveld, waardoor zij alsnog hun stem voor de Tweede Kamerverkiezing kunnen uitbrengen.

Barnevelder Gert Ansink was één van de stemgerechtigden die vlak voor het afgelopen weekend een retourenvelop voor Wageningen ontving. ,,We kregen allebei een flink gevulde envelop, met allerlei materialen die nodig zijn om je stem goed uit te kunnen brengen”, zegt hij. ,,Een daarvan was de retourenvelop, waar mijn oog op viel. Als geadresseerde stond hierop gedrukt: het briefstembureau van de gemeente Wageningen. Ik vroeg mijn vrouw waar haar envelop naartoe moest. Ze antwoordde: gewoon naar Barneveld. Het was meteen duidelijk dat er iets niet klopte.”

Ansink nam direct contact op met de gemeente Barneveld. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor eventueel andere 70-plussers met een verkeerde envelop. ,,Ik heb in de grafische sector gewerkt. En daarom weet ik dat het nooit bij één verkeerde envelop blijft. Dit soort post wordt in eenheidspakketten verstuurd.” De gemeente bleek er weinig van te begrijpen hoe dit gebeurd kon zijn, aldus de Barnevelder. ,,Maar uiteindelijk werd het goed geregeld: ik kreeg afgelopen weekend direct de juiste envelop thuis.” Met die envelop bracht Ansink vervolgens zijn stem uit.

Ook bij inwoners in de gemeente Epe is het misgegaan. Volgens de gemeente Barneveld ligt de fout bij de leverancier, die voor meerdere gemeenten de briefstempakketten levert. Hierdoor ontvingen maximaal driehonderd inwoners mogelijk een retourenvelop met daarop het adres van de gemeente Wageningen. ,,Wij hebben hier geen rol in”, zegt woordvoerder Janneke Versteeg. ,,De softwareleverancier die wij hebben ingeschakeld gaat volledig over dit proces. Het is duidelijk dat het bij één batch is misgegaan.”

De gemeente Barneveld informeert de betreffende inwoners schriftelijk met het verzoek contact op te nemen met de gemeente als zij een verkeerde retourenvelop hebben ontvangen. Inwoners die hun briefstem al op de post hebben gedaan, hoeven geen actie te ondernemen. In overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een procedure uitgewerkt die ervoor zorgt dat de briefstemmen die de gemeente Wageningen ontvangt, doorgestuurd worden naar de gemeente Barneveld. ,,Het kan daardoor zijn dat de uitslag in Barneveld een halfuurtje later definitief is, maar veel zal het niet schelen”, aldus Versteeg.

Het is voor het eerst dat 70-plussers per post hun stem mogen uitbrengen. Het kabinet heeft hiertoe besloten, in verband met het coronavirus. In Barneveld mogen 7.500 stemgerechtigden per post stemmen. De verkiezingen vindt plaats op woensdag 17 maart.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie