Afbeelding
...

Barneveld breidt ‘wagenpark op frituurvet’ uit

18 februari 2021 om 14:18 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld gaat de komende tijd meer eigen voertuigen op biodiesel laten rijden. Momenteel tanken zeventien gemeentelijke wagens deze speciale brandstof, maar dat moeten er rap meer worden. In overleg met tankstation Argos aan de Scherpenzeelseweg in Barneveld is er nu ook speciale pomp voor biodiesel. Deze brandstofvorm wordt gemaakt van gebruikte frituurolie.

Dat meldt de gemeente. Het zijn op dit moment vuilniswagens, pickups en bestelwagens van de gemeente die op biodiesel rijden, wagens die niet geschikt zijn voor elektrisch rijden. Andere wagens die nu nog op de gewone dieselvariant rijden, moeten snel ook overstappen, vindt de gemeente. Deze brandstof is milieuvriendelijker. De uitstoot stinkt niet en ten opzichte van gewone diesel wordt de CO2-uitstoot met negentig procent verminderd. De overstap draagt dan ook bij aan het doel om in 2022 in Barneveld 78 procent minder CO2 uit te stoten.

Nu er meer gemeentelijke wagens op biodiesel gaan rijden, is het voor Argos rendabel om er een speciale pomp voor te realiseren. Ook particulieren kunnen hier nu biodiesel tanken. Het is wel belangrijk om vooraf bij de dealer of garage te checken of het voertuig geschikt is voor deze brandstofvorm.

Biodiesel wordt gemaakt van gebruikte kookolie of frituurolie en heeft een volledig plantaardige oorsprong. Vet en olie dat bij Milieustraat Otelaar wordt ingeleverd, wordt door een bedrijf opgehaald en verwerkt tot biodiesel. De uitstoot bevat niet alleen minder CO2, maar is ook reukloos en biologisch afbreekbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie