Onder meer het Kootwijkerzand valt onder Staatsbosbeheer.
Onder meer het Kootwijkerzand valt onder Staatsbosbeheer. Gerwin van Luttikhuizen
Ingezonden

Opinie: ‘Staatsbosbeheer raakt uit balans’

15 februari 2021 om 09:10 Opinie

Hierbij reageren we op een artikel uit de Barneveldse Krant van 6 februari met als kop ’Natuur raakt uit balans’. Wij reageren niet snel ergens op, maar nu doen we het wel. 

Staatsbosbeheer staat voor de zoveelste keer in de krant met klachten over hoe mensen met de natuur omgaan. Het klopt dat het het afgelopen jaar steeds drukker is geworden in de bossen, maar dat is ook logisch vanwege de coronacrisis. De mogelijkheden zijn momenteel beperkt, maar recreëren in het bos kan gelukkig nog wel. Of Staatsbosbeheer moet het voor elkaar krijgen om dat ook nog af te sluiten voor de mensen. 

OVERDREVEN Er wordt gezegd dat er steeds meer mensen zijn die de rust verstoren en rommel achterlaten. Wij mountainbiken en wandelen veel in de bossen. Ons valt inderdaad op dat het drukker is. Ook zijn er veel mensen met loslopende honden. Er wordt echter aan de openbare weg meer rommel achtergelaten dan in het bos. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen in de vorm van mensen die zich niet aan de regels houden, maar de meesten houden zich prima aan de regels in het bos. Er wordt door Staatsbosbeheer een beeld geschetst dat mensen nergens naar luisteren en zich niet aan de regels houden, maar dat is ons inziens behoorlijk overdreven. 

KORT LONTJE Er staat in het artikel ook dat mensen die aangesproken worden geïrriteerd raken en erg korte lontjes hebben. Nou, daar hebben sommige medewerkers van Staatsbosbeheer zelf ook last van. Misschien zouden ze zelf ook een lesje communicatie moeten volgen. 

Vorig jaar werden wij, toen wij onze auto hadden geparkeerd aan de Heetweg bij Kootwijk en we wilden gaan wandelen en even naar een afgezaagde boomstam keken, aangesproken door iemand van Staatsbosbeheer. Hij had zijn auto achter die van ons geparkeerd en kwam met veel bombarie naar ons toegelopen en vroeg: ‘Wat staan jullie naar die afgezaagde boomstam te kijken?’ 

Wij reageerden verbaasd: ,,Mag dat ook niet meer dan?’’ Zegt hij: ,,Je zult zien dat deze stam als ik nu doorrijd straks in jullie bagageruimte verdwijnt en dat mag niet’’. Hij zei toen ook nog: ,,Of hebben jullie er al wat ingeladen? Ik heb er deze week al veel bekeurd voor het illegaal meenemen van boomstammen’’. ‘Wij reageerden met: ,,Kijk maar, je zult niks aantreffen’’. Maar wij werden hier als criminelen behandeld. Dit sloeg echt nergens op. Over korte lontjes gesproken… 

VERSTOREN En dan heeft een boswachter het in de krant ook nog over verstoren van de veiligheid en de structuur van de dieren in het bos. Als er iemand is die de veiligheid en structuur van de dieren in het bos verstoort, is het Staatsbosbeheer zelf wel. Wat te denken van alle bomen die gekapt worden, grote shovels, tractoren, enzovoort, die door het bos heen crossen en diepe sporen achterlaten die je jaren later nog ziet. 

Er worden heel veel dieren, vooral kleine insecten, enzovoort, vernietigd op deze manier. Het zou goed zijn dat Staatsbosbeheer zich eens achter de oren gaat krabben waar ze zelf mee bezig zijn in onze mooie natuur. Ze blijven klagen over de mensen die in het bos recreëren, maar zelf kijken ze ook nergens naar. Het verbaast ons nog dat er in dit artikel niet geklaagd wordt over mountainbikers die de boel zouden vernielen. Maar misschien komt dat nog een keer. 

Bart en Sylvia Lagerweij
Kootwijkerbroek

Reageren op het artikel met boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer en/of op deze ingezonden brief? Mail naar barneveldsekrant@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie