Afbeelding
...

Opinie: ‘Wilde zwijnen rukken op naar de bewoonde wereld’

9 februari 2021 om 09:22 Opinie

Het wilde zwijn houdt zich normaal gesproken diep in de bossen schuil. De laatste weken is er iets mis. Lees ook de Barneveldse Krant van maandag 8 februari 2021, pag. 10. Wilde zwijnen banjeren door woonwijken en worden op allerlei plaatsen gespot. Er is iets mis in onze fauna, want dit kwam decennia lang slechts bij hoge uitzondering voor. Wat is er dan aan de hand. In de Barneveldse Krant van 6 februari  2021 werd hier ruim aandacht aan besteed. Zoals u weet schreef ik afgelopen week over de onrust in onze bossen als gevolg van het grote aantal ‘corona’ wandelaars en hun trouwe viervoeters. Nederland is zo klein en zo dichtbevolkt dat er geen bossen zijn die in het kader van recreatief gebruik niet worden bezocht. Zelfs het park ‘de Hoge Veluwe’ kan tegen betaling worden bezocht om er moeflons, herten, reeën en ….. wilde zwijnen in ogenschouw te nemen. Daarbij komt dat wij ook nog eens in het jachtseizoen zitten en het wild  opgeschrokken en opgedreven wordt. Deze maand loopt voor een aantal soorten grootwild het jachtseizoen af en ik begreep dat de aantallen (nog) niet zijn gehaald. Het voer begon al op te raken begreep ik en ……… nu begint het ook nog eens te sneeuwen. Geen voedsel meer te vinden! Ja, en dan kom je vanzelf in de bewoonde wereld. 

EEN BLIJE WERELT Oh ja, over wereld gesproken, misschien heeft dat er ook wel mee te maken. In Lunteren bestond sinds jaar en dag het vakantiepark en latere conferentiecentrum de Blije Werelt. Een pakkende naam die tot de verbeelding sprak. Een blije wereld, wie wil daar nu niet zijn, al is het maar zo nu en dan. Het werd uiteindelijk CongresHotel De Wereld, maar in de volksmond bleef het de Blije Werelt. Waarom bleven Lunteranen, ja het is een eigenzinnig volkje, spreken over de Blije Werelt? Dat had te maken met de lieflijke locatie midden in het Lunters Buurtbosch. Als je daar liep, al dan niet vergezeld door je partner en je trouwe aangelijnde viervoeter, dan werd je vanzelf blij door die mooie ongerepte bosomgeving. Mogelijkheden om van daaruit naar de koepel te gaan, via de paden langs de wildwal te lopen en door te steken naar andere delen van het Lunters Buurtbosch. Maar de Blije Werelt is definitief geen locatie meer om blij van te worden.

EEN MINDER BLIJE WERELD De Werelt, zo luidt de huidige naam, is in handen gevallen van een ook in Barneveld bekende onroerend goed exploitant. Deze gaat de beschikbare vergader- en congreslocatie met hotelfaciliteiten uitbaten. Daarvoor is het kennelijk nodig om het gehele bij De Wereld behorende terrein, groot 7 hectare, voornamelijk bos te omzomen met een ferm hek. Tijdens het plaatsen ervan werd forse schade toegebracht aan het landschap, zo werd vastgesteld. De wildwal, het bos en doorgaande paden zijn inmiddels afgesloten. En welk doel wordt hiermee gediend? Ja, je houdt die wandelaars tegen waaraan nog nooit iemand zich in al die decennia gestoord heeft. Of gaat het erom een wandelpark voor Mark Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders te creëren? Kwaadwillenden houd je met zo’n hek niet buiten, die weten zich altijd toegang te verschaffen. Er is geen enkel overleg geweest met de Lunterse bevolking, maar zo kennen we de onderhavige ondernemer wel weer.

MAG HET WILDE ZWIJN BIJ ONS ZIJN? Ik ben terug bij het wilde zwijn. Naast onrust en rumoer van burgers, jagers, harige viervoeters en tekort aan voedsel en sneeuw, heel veel sneeuw is hij nu ook de 7 hectare van de Blije Werelt, eh De Wereld, als struingebied kwijt aan een overijverige ondernemer. Ik denk dat we wat meer compassie moeten hebben met de wilde zwijnen. Die hebben het de laatste tijd niet makkelijk.

[G. Engelen
[Lunteren              

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie