Afbeelding
...
Opinie

‘Zwijnen worden ordinair opgejaagd door wandelaars en honden’

5 februari 2021 om 10:46 Opinie

Naar verluidt bivakkeren er elf wolven in Nederland. Het aantal wilde zwijnen (5.500) op de Veluwe, het grootste leefgebied in Nederland, wordt op dit moment gereduceerd tot 1.500. Bij herten en reeën gaat het op de Veluwe om enkele duizendtallen. Aangenomen dat er op en rond de Veluwe 300.000 gezinnen wonen en een op de vijf gezinnen een hond heeft (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) dan betekent dat 60.000 honden voor dit gebied. Voor wat betreft katten loopt het aantal tegen de 100.000. 

DE PADEN OP DE LANEN IN Als gevolg van het corona virus verlaten de bewoners hun steden en dorpen. Ze zoeken de schaarse bossen en de heide op. Onze behaarde vrienden gaan mee opdat zij fijn kunnen ravotten. Zij halen zichtbaar hun hart op in het bos en al snel wordt duidelijk waar ze van afstammen, ja juist de wolven. Klein of groot, als ze een spoor waarnemen zijn ze niet meer te houden. Ze duiken luid blaffend het struikgewas in en gaan op jacht. Hun baasjes praten luid verder over de perikelen van het coronavirus. En bedenk wel, hun hond doet zo iets niet.
Doordat steeds grotere aantallen wandelaars vergezeld door hun trouwe viervoeters diep door dringen in onze mini wouden, is er geen ruimte meer voor de dagelijkse bewoners. De wilde zwijnen, herten, reeën en klein wild worden opgejaagd door wandelaars met hun geciviliseerde voormalige bosgenoten. Deze doorgaans brave knuffelviervoeters, die thuis hun eten uit een zakje of een blikje krijgen, zijn niet meer te houden. Oerinstincten komen boven en ze gaan ervoor.

HONDEN NIET ONDER APPÈL, DAN AANGELIJND Er zijn uitlaatgebieden in Nederland waar honden niet aangelijnd mogen lopen. Er zijn uitlaatgebieden in Nederland waar honden onder appèl los mogen lopen. Er zijn uitlaatgebieden waar honden aangelijnd moeten lopen. Er zal wel een app zijn met grenzen waar wat wel en waar wat niet mag. Laat duidelijk zijn: jonge honden staan sowieso niet onder appèl. Hetzelfde geldt voor honden die geen hondentraining hebben genoten. Ik durf te stellen dat het overgrote deel van de honden niet onder appèl staat. Ik heb wandelend in het bos nog nooit meegemaakt dat iemand zijn hond bij zich roept als wij voorbij lopen. Men loopt al babbelend verder en laat, of ik er van gediend ben of niet, de hond gewoon kennis maken.
In ons dichtbevolkte land is het niet mogelijk om losloopgebieden te creëren voor al die 1,5 miljoen honden die ons land telt. Waar laten we dan het wild. In het beperkte bos en heidelandschap dat wij nog hebben horen honden die niet onder appèl staan sowieso aangelijnd te zijn. Technisch betekent dit dat in de bossen, op de heide en in de duinen meer dan 95% van de honden aangelijnd hoort te zijn.

WAAROM KOMT EEN ZWIJN OP BEZOEK In het centrum van Lunteren liep vorige week een wild zwijn. Zo ook in Kootwijkerbroek. In Voorthuizen werd een vrouw op de fiets belaagd door een zwijn, aldus de Barneveldse Krant van dinsdag 2 februari 2021. Waar ligt dit aan? Zijn ze de weg kwijt? Nee, ze worden ordinair opgejaagd door wandelaars en honden. In het bos is geen rustig en ik zeg veilig plekje voor ze over. Ze weten niet waarheen. In het Lunters Buurtbosch werden een reegeit en een wild zwijn doodgebeten, aldus de Lunterse Krant van 3 februari 2021. U denkt misschien: dat zal wel een van die 11 wolven zijn. Maar nee, dat waren in beide gevallen trouwe behaarde viervoeters, die zich ’s-avonds voor de haard aan uw voeten uitstrekken en aan het eind van de avond met u, aangelijnd, een blokje omgaan. De wilde hond is in Nederland namelijk al honderden jaren uitgestorven.

G. Engelen, Lunteren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie