Afbeelding
Erik van 't Land

‘We zijn bijzonder verheugd dat het vaccineren kan beginnen’

3 februari 2021 om 14:57 Zorg

BARNEVELD/VOORTHUIZEN/SCHERPENZEEL Zorggroep ENA is woensdag gestart met het vaccineren van de cliënten in haar verpleeghuizen Ruimzicht (Barneveld), Nieuw Avondrust (Voorthuizen) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). 

,,We zijn bijzonder verheugd dat het vaccineren kan beginnen’’, aldus een woordvoerder. ,,Met het vaccin hebben we eindelijk een stevig middel in handen om COVID-19 aan te pakken.’’ 

De 99-jarige Jeltje van den Brink, bewoner van Het Huis in de Wei, werd als eerste gevaccineerd.  ,,Ik heb gekozen voor deze vaccinatie, omdat ik mezelf en de mensen om me heen wil beschermen tegen corona. Ik heb er niet lang over na hoeven denken. Het vaccin is veilig, anders zullen ze er toch niet aan beginnen? Ik zelf ben niet bang voor bijwerkingen hoor. Bang, dat was ik in de oorlog, toen ik in Rotterdam woonde en plat op de grond, met m´n hoofd naar beneden tegen de trottoirrand moest liggen omdat de kogels over me heen vlogen. De berichten over corona maken mij niet angstig. Als je mijn leeftijd hebt, ga je toch relativeren. Maar ik ben wel heel blij dat de mogelijkheid er is om dit coronavaccin te krijgen.”

ENORM UITGEKEKEN],,De afgelopen maanden hebben we gezien hoe corona heeft rondgewaard in onze huizen´´, aldus een woordvoerder van Zorggroep Ena. ,,Hoewel we alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen en onze medewerkers waren uitgerust met optimale beschermingsmiddelen, voelde het soms alsof corona de regie overnam. Daarom heeft iedereen enorm uitgekeken naar bescherming door middel van het vaccin.’’

De cliënten krijgen het Pfizer-vaccin toegediend. Dat gebeurt in de huizen zelf. Het vaccineren wordt gedaan door gespecialiseerde en ervaren medewerkers van de zorggroep zelf of door de huisarts. ,,Voor zover nu bekend volgt de tweede prik over vier weken. De cliënten of hun wettelijk vertegenwoordiger hebben schriftelijk toestemming gegeven voor vaccinatie.’’ 

Zorggroep ENA heeft de flacons voor de vaccins inmiddels binnen. Omdat er in eenheden van 30 stuks besteld moet worden, is er meer geleverd dan nodig. ,,We staan erop geen vaccin te verspillen. Het vaccin dat over is, wordt daarom gebruikt voor de cliënten van Zorggroep ENA die vallen onder de zorg van een huisarts en voor zorgmedewerkers die nog op de wachtlijst staan voor vaccinatie bij de GGD. Ook collega-zorgorganisatie NeboPlus heeft een aantal vaccins van ons overgenomen.’’’

NIEUW AVONDRUST Nieuw Avondrust, de locatie waar afgelopen weken veel besmettingen met COVID-19 zijn geweest, doet ook mee met deze vaccinatieronde. De cliënten die niet besmet zijn geweest, krijgen de vaccinatie sowieso. Voor de cliënten die zijn hersteld van corona geldt dat ze mee mogen doen met deze ronde als er minimaal vier weken zitten tussen de datum dat ze positief testten op corona en het vaccinatiemoment.

NORSCHOTEN Ook zorgorganisatie Norschoten startte woensdag met het vaccineren van haar cliënten. Deze vaccinatie vindt plaats op acht verschillende locaties. ,,Door een goede voorbereiding en strakke logistieke planning van het facilitair bedrijf en de praktijkverpleegkundigen, worden alle vaccinaties binnen twee dagen - door eigen verpleegkundigen - gezet’’, aldus een woordvoerder. 

Cliënten en eerste contactpersonen hebben medio december een brief ontvangen met de vraag een keuze te maken: wel of niet vaccineren. ,,We zijn op tijd gestart met de communicatie rondom het vaccin, zodat cliënten of familie van cliënten een goede afweging en weloverwogen keuze konden maken. Het is erg fijn om te constateren dat de vaccinatiebereidheid bij de cliënten hoog is. Dat is ook best verklaarbaar, aangezien ze dagelijks met alle maatregelen en beperkingen te maken hebben’’, aldus Gea Paape, één van de praktijkverpleegkundigen bij Norschoten. 

Gelukkig bleek de prikt zelf ook mee te vallen: ‘Je voelt er echt helemaal niets van’ was een veel gehoorde reactie van de bewoners.

Ondanks de vaccinaties blijven de huidige basisregels en hygiënemaatregelen bij Norschoten van kracht. ,,Bezoekers kunnen de regels en richtlijnen inmiddels dromen. Toch blijven wij hierop wijzen. Alleen als wij samen blijven opletten en omkijken naar elkaar, kunnen wij onze deuren voor bezoekers openhouden. En daar gaan we voor’´, aldus Gea Paape.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie