Maiskippendijen in oosterse marinade.
Maiskippendijen in oosterse marinade. ..
Culinair

Chef-kok onthult z’n recept: maiskippendijen uit de stoomoven

2 februari 2021 om 09:18 Eten & drinken

BARNEVELD Kook gezellig mee met de Barneveldse Krant. Iedere maand publiceren we in de krant en online een heerlijk gerecht van een chef-kok, dat ook thuis goed klaargemaakt kan worden. Deze week: Maiskippendijen in oosterse marinade, een gerecht van Miele-instructiechef Albèr van Aggelen.

OVER DE CHEF Van Aggelen leerde het vak bij meesterkok Angélique Schmeinck. Hij begon als leerling en groeide uit tot sous-chef bij sterrenrestaurant De Kromme Dissel en uiteindelijk tot chef-kok in Bilderberg Hotel Klein Zwitserland en maker van televisieprogramma The Taste of Life. Al die verse ingrediënten zijn één grote bron van inspiratie voor hem. ,,Ik vind het belangrijk om gerechten te creëren met goede, eerlijke producten die bereid zijn met de beste apparatuur.”


STOOMOVEN: GEZOND ETEN MET PURE SMAAK


Steeds meer inwoners van de regio Barneveld kiezen voor een stoomoven. Evert Brouwer van Van Ginkel Keukens in Barneveld heeft er zelf ook één. ,,Je hoeft geen goede kok te zijn om met een stoomoven heerlijke, gezonde gerechten te bereiden’’, weet hij uit ervaring.

,,Als je broccoli kookt in een pan is het water dat je afgiet altijd een beetje groen. Bij broccoli uit de stoomoven is er helemaal geen restwater. Alle natuurlijke kleur- en smaakstoffen zitten nog in de broccoli. En dat proef je. Ook vlees en vis zijn heerlijk mals’’, vertelt Brouwer enthousiast. ,,En de gekookte rijst is snel klaar, zonder dat je er naar omkijkt.’’

TECHNIEK De bereidingswijze van een stoomoven is gebaseerd op eeuwenoude kooktechnieken. Water wordt verwarmd tot stoom en die stoom gaart vervolgens de gerechten. Sommige stoomovens werken met een waterreservoir dat je voor gebruik moet vullen, terwijl de luxere exemplaren zijn aangesloten op de waterleiding. ,,Groot voordeel van stomen is dat maaltijden minder vet zijn en niet in aanraking komen met water. Vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen blijven daardoor beter bewaard en ook de kleur van groente is fantastisch’’, zegt Brouwer. ,,Niet voor niets maken veel chef-koks dagelijks gebruik van een stoomoven. Soms combineren ze stomen met traditioneel koken. Als je vlees uit de stoomoven nog even in de pan bakt, krijgt het een heerlijk korstje en aantrekkelijke kleur.’’

Als je eenmaal gewend bent aan deze manier van eten bereiden, wil je niets anders meer

GEZOND ETEN Stoomovens zijn al jaren verkrijgbaar in Nederland, maar zijn vooral in het laatste decennium aan een enorme opmars bezig. Er is steeds meer aandacht voor gezond eten en een stoomoven is daarvoor een handig hulpmiddel. ,,Je doet de voorbereidingen, stelt de oven in en hebt er verder geen omkijken meer naar totdat de maaltijd klaar is. De gemiddelde kooktijd is hetzelfde als bij een kookplaat, maar het grote voordeel is dat je er niet continu bij hoeft te blijven. Als je de stoomoven goed instelt, kan er niets aanbranden of misgaan. Terwijl het eten gaart in de stoomoven kun jij andere dingen doen. Erg handig!’’ Na gebruik is de stoomoven eenvoudig te reinigen met een doekje, de luxere varianten reinigen zichzelf.

COMBI STOOMOVEN Populair zijn ook de combi stoomovens, waarmee je zowel kunt stomen als bakken. ,,Daarin kun je bijvoorbeeld een heerlijke appeltaart bakken of een rollade bereiden. De stoomoven kun je zo instellen dat hij het vlees eerst stoomt en vervolgens bakt. Het eindresultaat is een rollade die zo mals is dat hij bijna uit elkaar valt.’’ Een instapmodel van Miele is verkrijgbaar vanaf 1700 euro, vertelt de keukenspecialist. ,,Dit is een model zonder automatische programma’s, je stelt ze zelf in aan de hand van de gebruiksaanwijzing. Een Miele combi stoomoven met automatische programma’s is verkrijgbaar vanaf 2500 euro.’’

VOOR IEDEREEN Een stoomoven is een aanwinst voor zowel jong als oud. ,,Als je een stoomoven goed gebruikt, wordt hij echt een onderdeel van je dagelijks leven’’, weet Brouwer uit ervaring. ,,Het is wel even wennen, je ziet dat sommige mensen snel terugvallen in hun oude kookpatroon. Daarom zeggen we wel eens gekscherend tegen klanten dat ze hun pannen weg moeten gooien na de aanschaf van hun stoomoven. Als je eenmaal gewend bent aan deze manier van eten bereiden, wil je niets anders meer.’’

Steeds meer inwoners van de regio Barneveld kiezen voor een stoomoven. Evert Brouwer van Van Ginkel Keukens in Barneveld heeft er zelf ook één. ,,Je hoeft geen goede kok te zijn om met een stoomoven heerlijke, gezonde gerechten te bereiden’’, weet hij uit ervaring.

Aangeboden door Van Ginkel Keukens

Evert Brouwer, John van Ginkel en Cor Bruil: ,,Stoomovens zijn erg populair.''
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie