Afbeelding
Asje van Dijk

Koninklijke onderscheiding voor Paul en Mineke Baan

27 januari 2021 om 08:01 Mensen

BARNEVELD Burgemeester Asje van Dijk heeft dinsdag online vanuit Barneveld koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Paul en Mineke Baan vanwege hun verdiensten voor twee goede doelen: de Noaber Foundation en de Eleven Floawers Foundation. Paul Baan is iets meer dan twintig jaar voorzitter geweest van beide foundations, terwijl echtgenote Mineke in dezelfde periode als bestuurslid fungeerde.  

De Noaber Foundation richt zich op het, verbeteren van de gezondheid van mensen. Daarvoor steunt de organisatie onder andere medisch onderzoek, draagt het financieel bij aan de ontwikkeling van gezondheid-apps voor mobiele telefoons en steunt het vernieuwingen in de zorg. 

De Eleven Floawers Foundation richt zich op mensen die zich ‘onttrekken aan de samenleving of dat proberen te doen’. Mensen die zich vaak moeilijk staande kunnen houden. Voor hen zijn er projecten om samen leven (weer) mogelijk te maken, te stimuleren of te faciliteren, zoals in Barneveld het Jan van Schaffelaarfonds, het Schaffelaarerf en in Terschuur de restauratie van Huize Terschuur en van Den Olden Florus in Terschuur. Daarnaast gaf de Eleven Floawers ook een bijdrage aan bijvoorbeeld Upside Down voor een tentoonstelling aan het Torenplein in Barneveld. 

VAN BESLISSENDE BETEKENIS Paul Baan krijgt de onderscheiding, omdat hij als oprichter en initiatiefnemer en voorzitter  van de Noaber Foundation (2000-2021) ,,van beslissende betekenis geweest’’ is geweest voor deze organisatie. ,,Hij zette zich onvermoeibaar in voor de stichting. De initiatieven bleken grensverleggend. Niet zonder reden ontstonden samenwerkingsverbanden met onder meer de Mayo Clinic in de Verenigde Staten en het UMC Groningen. Paul Baan droeg ook in belangrijke mate bij aan de totstandkoming van de zogeheten Maatschappelijke Alliantie die beoogt verbindingen te leggen tussen filantropische fondsen, overheid en ondernemingen’’, aldus de gemeente Barneveld. 

Als voorzitter van de Eleven Floawers Foundation (2015-2021) zette hij zich in voor de oprichting en totstandkoming van dit fonds dat uiteenlopende maatschappelijke initiatieven op sociaal, cultureel en educatief terrein steunt. 

TWINTIG JAAR Mineke Baan heeft zich als bestuurslid twintig jaar ingezet voor de Noaber Foundation (2000-2021). Haar werkzaamheden bestonden onder andere uit het voorbereiden van bestuursvergaderingen en het leveren van inbreng tijdens deze vergaderingen. Zij speelde een grote rol tijdens de beleids- en strategiedagen. Zij legde projectbezoeken af en gaf morele steun aan betrokkenen. Dit gold ook voor haar inzet als bestuurslid van de Eleven Floawers Foundation.

BAAN COMPANY Paul Baan stond ooit met zijn oudere broer Jan aan het hoofd van het Barneveldse automatiseringsbedrijf Baan Company, dat met name in de jaren negentig furore maakte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie