Lege snelweg als gevolg van de avondklok.
Lege snelweg als gevolg van de avondklok. anp / Koen van Weel

Briefschrijver reageert op burgemeester: ‘Ik wil mij niet laten opsluiten’

25 januari 2021 om 07:45 Opinie

Geachte burgemeester Van Dijk,

Ik heb uw brief met aandacht gelezen. We hebben geen verschil van mening over de beschrijving van de ernst van de situatie. Ik ben geen virusontkenner. 

Maar ik ben het helemaal niet eens met het coronabeleid. Corona is in eerste instantie een gezondheidsprobleem. Er had daarom beter een noodwet voor de gezondheidszorg gemaakt kunnen/moeten worden. Ik ben geen deskundige op het gebied van gezondheidszorg, maar ik kan mij voorstellen dat een centrale sturing van de zorg waarbij bepaalde ziekenhuizen zich bijna alleen maar met corona bezig houden waardoor het besmettingsgevaar daar gelokaliseerd blijft, beter zou zijn. Met andere besmettelijke ziekten hebben we dat ook gedaan, denk maar aan tbc.

Natuurlijk moet je niet dweilen met de kraan open. Dus ook werken aan preventie, geen grote evenementen, geen grote feesten. Maar er is onevenredig veel accent gelegd op het beperken van burgers. Maar al te gretig werd een noodwet gemaakt (voordat de noodwet er was, werden er maatregelen uitgevaardigd zonder wettelijke basis!)  Het hele jaar door ging de discussie over de keuze en de effectiviteit van maatregelen. Hoeveel procent zou het helpen indien we dit of dat verbieden. Het heeft erg veel weg van een tunnelvisie. Zelden of nooit werd gesproken over de grenzen die we niet willen overschrijden wat betreft beperkingen

GRENS OVERSCHREDEN Met die avondklok is die grens wat mij betreft overschreden. En dan gaat het mij helemaal niet over het persoonlijk offer om ’s avonds thuis te blijven. En ik heb ook geen moreel appèl van de burgemeester nodig om aan het belang van de medeburgers te denken. Het gaat mij erom dat ik mij niet wil laten opsluiten. Met naar buiten gaan benadeel je niemand rechtstreeks. Het gaat alleen om het verwachte indirecte effect. Daarom wordt het nut van de maatregel door velen (ook deskundigen) in twijfel getrokken.

Ook bij gezondheidszorg maken we afwegingen, gezondheidszorg is niet boven alle waarden verheven. Er is een grens tot hoever we doorbehandelen, er is een grens aan kosten die we willen uitgeven aan medicijnen. En natuurlijk als het een familielid is, dan vinden we dat het wel gedaan moet worden. Dan halen we geld op om de behandeling  toch te doen. Maar als maatschappij stellen we grenzen.

Bij coronamaatregelen zie ik eigenlijk geen enkele begrenzing aan de vrijheidsbeperking die zou bijdragen aan het verminderen van de besmettingen. Met de noodwet wordt alles mogelijk gemaakt.  

En ook hier geldt: als het jouw gezinslid is die op de IC ligt, gaat geen beperking je te ver.

BRIEF DAG TE LAAT Mijn vorige brief was eigenlijk een dag te laat: die werd gepubliceerd op de dag dat alle burgemeesters overleg hadden over de maatregelen. Ik riep u op uw invloed aan te wenden om de avondklok te voorkomen. Maar misschien was het overleg er alleen maar om de maatregelen aan te horen, dat weet ik niet. 

Inmiddels is de maatregel door de Tweede Kamer goedgekeurd. Voor mij onbegrijpelijk dat zoveel partijen voorgestemd hebben. De vraag is dan vervolgens of je je daar bij neerlegt of niet. Ik ben mij ervan bewust dat je met burgerlijke ongehoorzaamheid aan het randje komt van de democratische besluitvorming. 

Daarom trek ik mijn wens terug dat de avondklok niet te handhaven is en dat u als eerstverantwoordelijke voor de openbare orde een moeilijke laatste week zult krijgen.

Ik zal mij echter op alle mogelijke democratische middelen blijven verzetten tegen de avondklok.

Jan van den Brink, Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie