Burgemeester Asje van Dijk.
Burgemeester Asje van Dijk. Henk Hutten

Burgemeester: ‘Is het te veel gevraagd om ‘s avonds en ‘s nachts gewoon binnen te blijven?’

22 januari 2021 om 09:07 Opinie

Geachte heer Van den Brink,

Graag reageer ik, door middel van dit bericht, op uw ingezonden brief in de Barneveldse Krant omdat ik best een beetje ben geschrokken van uw aangekondigde burgerlijke ongehoorzaamheid.

We beleven een bijzondere tijd. We zijn het daar, denk ik, helemaal over eens. De overheid stelt alles in het werk om verdere verspreiding van het coronavirus (en de opmars van de Britse variant, die zo mogelijk nóg besmettelijker is en nóg meer druk op onze gezondheidszorg legt) tegen te gaan.

Ik merk dat het kabinet probeert, bij het treffen van maatregelen, zoveel mogelijk rekening te houden met alle belangen die er zijn: belangen van kinderen, van jongeren, van volwassenen, van ondernemers, van zorgpersoneel, ook de belangen van u en van mij.

We weten dat velen hard worden getroffen: zij die zélf met het virus te maken kregen of zij die een dierbare aan het virus verloren.

Maar ik denk ook aan al die horecaondernemers en winkeliers die hun deuren hebben moeten sluiten en voor wie de toekomst uiterst onzeker is. Ondernemers die reikhalzend uitzien naar het moment waarop de maatregelen eindelijk kunnen worden versoepeld.

Is het dan teveel gevraagd om ook zelf – naast de bekende maatregelen (handen wassen, afstand houden en een mondkapje in openbare gebouwen en winkels) – voor een te overziene periode een extra bijdrage te leveren door gewoon ’s avonds en ’s nachts binnen te blijven?

Zodat we voorkomen dat méér mensen (ernstig of fataal) door het virus worden getroffen?

Zodat we voorkomen dat onze gezondheidszorg het straks niet meer aankan (en ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt wie wél en wie níet kan worden geholpen)?

Zodat we zorgen dat we deze periode zo snel mogelijk te boven komen?

Ik denk dat ik het antwoord op die vragen wel weet. Dat wilt u toch ook? We zouden niet eens over het handhaven van een avondklok na moeten hoeven denken. Daar hóuden we ons toch gewoon aan? Nu alle straten en stoepen leeg, om straks weer te genieten van méér bewegingsruimte.

De avondklok is geen besluit van de burgemeester van Barneveld. Ook ik moet (en wil) mij aan de wet houden, net als u. Ik ben wel verantwoordelijk om die wet te handhaven. Maar zover laten we dat toch niet komen, meneer Van den Brink? Ik doe in het belang van ons allemaal – onze ouderen (die bang zijn dat het virus ook hen treft), onze zorgmedewerkers (die vrezen voor een nieuwe golf, een nieuwe variant en een nieuwe zorgpiek) en onze ondernemers (die zo heel graag weer hun deuren willen openen) – een beroep op úw extra bijdrage.

Burgemeester Asje van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie