Afbeelding
Barneveld

Wat maakt Barneveld een unieke plek?

21 januari 2021 om 14:21 Partnercontent

Ben je op zoek naar mooie plaatsen om te bezoeken in Nederland? Dan is Barneveld misschien een optie. Dit is een Oost-Nederlandse gemeente in Gelderland. In dit artikel vertellen we je graag alles over deze bijzondere plek.

De gemeente Barneveld

De gemeente Barneveld bestaat uit negen dorpen, waaronder Voorthuizen, Barneveld, Garderen, Kootwijkerbroek, Stroe, Terschuur, De Glind, Zwartebroek en Kootwijk. De gemeente Barneveld is ongeveer 176 vierkante kilometer groot. Hier vindt u de ontmoetingsplaats tussen de Veluwe en de Randstad. De gemeente is ideaal voor wie met zijn heidevelden, oude bossen, akkers en weiden dicht bij de natuur wil blijven, maar niet door de tijd achter wil blijven met zijn moderne voorzieningen.

De Barnevelder kip

Barneveld bekend om haar eierproductie en pluimveehouderij. Zo wordt het populaire Nederlandse kippenras de Barnevelder-kip genoemd. Dit is niet het enige bijzondere feitje over de gemeente. Barneveld werd in 1881 gesticht door David Simpson toen hij besloot plaats te maken voor een spoorweg, waarbij hij zijn recht van overpad verkocht voor 1 dollar, onder de voorwaarde dat er een depot op zijn land zou worden gebouwd. Zijn aanbod werd gehonoreerd, dus maakte Simpson een verkaveling van zijn perceel en verkocht deze.

Bijzondere naam

Er zitten twee verhalen achter de naam Barneveld. Ten eerste bood de Nederlandse spoorweginspecteur Mr. Orbison dezelfde naam aan als zijn Nederlandse thuisstad. Maar één ding is zeker: de Orbisonstraat is naar de landmeter vernoemd. Ten tweede noemde mevrouw Simpson het dorp naar de heer Barneveldt, haar favoriete dichter. Volgens onderzoek werd deze 16e eeuwse dichter ook wel Johannes van Oldenbarneveldt genoemd. Deze twee theorieën zouden echter waar kunnen zijn.

Erkenning als dorp

In 1906 werd Barneveld erkend als dorp. De petitie voor de oprichting werd op 26 maart 1906 door 315 mensen ondertekend en de stemming werd op 27 april 1906 in het Barneveldse Operagebouw gehouden. Barneveld heeft tegenwoordig vier wandelroutes waar iedereen van kan genieten. Dus maak je vooral geen zorgen dat je tijdens deze Corona pandemie niets kunt doen. Je kunt altijd handige producten halen bij ARBOcentrum.nl & ARBOwinkel.nl en vervolgens lekker op pad.

Perfecte plek om te wandelen

Als het gaat om recreatieve activiteiten is er in Barneveld veel te doen. Het is namelijk gelegen in een zeer natuurrijke regio.  Toeristen genieten meestal van wandelen of fietsen in de Gelderse Vallei. Bovendien is niet alleen de natuur schitterend. Ook de historische gebouwen in de omgeving zijn zeer de moeite waard.

Wie wil gaan wandelen, kan op deze locaties de paden vinden:

  • Garderen Toerisme, Old Milligenseweg 5, Garderen
  • Boekhandel Romijn, Raadhuisplein 49, Barneveld

Fietsen in Barneveld

Er zijn in totaal vijftien fietsroutes in Barneveld , zoals die op de Veluwe. Om aan de fietsroute te mogen deelnemen betaal je 4,95 euro. Als fietser kun je genieten  van de paden in de Veluwe en de Gelderse Vallei. En je mag nog je eigen route bepalen ook. Dat wordt genieten in Barneveld!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie