Een man laat zijn hond uit. Het demissionair kabinet overweegt de invoering van een avondklok om de opmars van de Britse variant van het coronavirus een halt toe te roepen.
Een man laat zijn hond uit. Het demissionair kabinet overweegt de invoering van een avondklok om de opmars van de Britse variant van het coronavirus een halt toe te roepen. ANP/Phil Nijhuis

Opinie: ‘Avondklok gaat echt te ver’

20 januari 2021 om 09:53 Opinie

We zijn nu tien maanden bezig met de coronamaatregelen. Een dure plicht van de overheid om burgers te beschermen tegen een besmettelijke ziekte. Goed dat er grondig nagedacht wordt over maatregelen die de verspreiding van de ziekte kunnen beperken.

Echter, dat is één kant van de zaak. Er is niet of nauwelijks gesproken over de grenzen die we zouden moeten stellen aan de maatregelen. Telkens is de enige vraag: zou het de verspreiding kunnen beperken? De ultieme grens is iedere burger letterlijk aan de ketting leggen of iedere burger in de gevangenis gooien als dat mogelijk zou zijn. Maar dat willen we niet. 

Waarom is er dan nooit een debat geweest over de acceptabele grenzen? De minimum vereisten om een maatschappij te kunnen laten functioneren? Tot hoever kun je gaan met het beperken van iemand vrijheden? Waarom nemen we niet als uitgangspunt “de scholen moeten open blijven” en gaan vanuit dat standpunt kijken wat nodig is om de risico’s te beperken?

En nu lijkt het erop dat er daadwerkelijk een avondklok wordt ingesteld! Dit gaat echt te ver! Je laat je toch niet opsluiten in je eigen huis? Nog los van de hele grote vraagtekens die je kunt zetten bij het effect van zo’n maatregel, zo’n maatregel mag je alleen in oorlogstijd nemen. Niet als coronamaatregel.

Ik ga voor (bijna) het eerst in mijn leven burgerlijk ongehoorzaam worden. Ik ga mij niet aan de avondklok houden.

Ik hoop dat burgemeester Van Dijk zijn invloed zal willen gebruiken om geen avondklok in te stellen. Als er toch een avondklok komt, vind ik het erg jammer voor hem, maar dan hoop ik dat zijn laatste weken in Barneveld heel moeilijke weken gaan worden, omdat het handhaven van de avondklok niet lukt.

Jan van den Brink, Valkseweg, Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie