Afbeelding
Veilig de winter door op de fiets

Kom veilig de winter door op de fiets: 3x tips

14 januari 2021 om 10:44 Partnercontent

Je kunt er niet meer omheen. De dagen zijn al een tijd kort, donker en grauw. Met de decembermaand die nu ook is aangebroken, betekent dat maar een ding: de winter is in aantocht! Dat is oppassen geblazen voor de fietsers onder ons. De wintermaanden zijn verraderlijk vanwege het donkere en natte winter weer. Niet zo gek dus dat de meeste verkeersongelukken met betrokkenheid van fietsers, plaatsvinden in de winterperiode! Gelukkig zijn er wat dingen die jij als fietser kunt doen, om de kans op ongelukken deze periode te verkleinen. Wat precies lees je in dit artikel.

Een reserve set fietsverlichting kan goed van pas komen

De kans op ongelukken is groter als je in het donker fietst zonder functionerende fietsverlichting. Toch schat Veilig Verkeer Nederland dat 34% van de fietsers in Nederland zonder werkende fietsverlichting rijdt. Opvallend aangezien de organisatie aangeeft dat de kans op ongelukken met 20% afneemt als je met fietsverlichting fietst. Het eerste wat je dus moet doen om deze winter veilig door te komen op de fiets, is controleren of je fietsverlichting goed werkt. Het is goed je te realiseren dat je overvallen kunt worden door het schemer. Om ook op onverwachte momenten goed voorbereid te zijn is het een goed idee om een setje reserve fietslampjes bij je te dragen. Als je eigen fietsverlichting je in de steek laat kun je in ieder geval terugvallen op je reserve setje.

Investeer in meer dan fietsverlichting als je route hierom vraagt

Soms kun je niet anders dan een slecht verlichte fietsroute nemen. Wegen waarbij je de weg moet delen met automobilisten zijn in de meeste gevallen goed verlicht, maar op wegen waar straatverlichting ontbreekt, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. In situaties als deze is alleen je fietsverlichting onvoldoende om goed op te vallen. Als je regelmatig aangewezen bent op dit soort routes is het verstandig om naast fietsverlichting ook reflecterende over kleding te dragen. Dit zijn kledingstukken die je over je gewone kleding kunt dragen. Dit is gemaakt van dun materiaal met reflecterende vlakken voor en achter. Als de koplampen van bijvoorbeeld een auto op deze vlakken schijnt, weerkaatst het licht. Zo ben je als fietser  stukken beter zichtbaar deze winter.

Ook gebeuren er in de winterperiode veel eenzijdige ongelukken. Slecht werkende remmen en gladde banden zijn hier vaak de boosdoeners. Verstandig is dus om je fiets of e-bike naar een specialist zoals Stella Fietsen te brengen, voor een uitgebreide onderhoudsbeurt deze winter. Banden met voldoende grip en goed werkende remmen kunnen het verschil maken bij winterweer!

Dit artikel is tot stand gekomen met Stella Fietsen Veenendaal 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie