Afbeelding
Gerard Burgers

Harskamper Jurre Alma (19) maakt mini-documentaire over Dakar Rally

11 januari 2021 om 10:15 Autosport

EDE/HARSKAMP Je eigen bedrijf oprichten, bijna afgestudeerd zijn als audio-visueelspecialist aan het Technova College in Ede en als klap op de vuurpijl als cameraman actief zijn in de bekende Dakar Rally in Saoedi-Arabië. ,,Mijn leven is een beetje een rollercoaster”, zegt Jurre Alma (19) uit Harskamp. Hij gaat een mini-documentaire maken over Mitchel van den Brink, de jongste coureur ooit in de Dakar Rally.

Alma dacht even dat hij droomde toen zijn jeugdvriend Van den Brink hem ruim twee maanden geleden belde. ,,Ik zei: Natuurlijk wil ik mee. Er is alleen één dingetje, ik weet niet of het met school te combineren is. Dat ga ik meteen overleggen met mijn studiebegeleider.”

Mentor Perla Beckeringh begreep meteen dat de uitnodiging voor de rally een geweldige kans was. ,,Jurre is een student die zijn opleiding altijd serieus heeft genomen. Hij verdient deze mogelijkheid tot verdieping, die hem straks als vakman meerwaarde geeft”, zegt Beckeringh. ,,Vandaar dat ik meteen met Yvonne Vogelenzang, directeur van het Technova College, heb geschakeld. Zij gaf al gauw haar fiat.”

GEOEFEND De weken in aanloop naar de Dakar Rally heeft Alma zich samen met Van den Brink zo goed mogelijk voorbereid op de Dakar-rally. Ze hebben gesprekken gehad over de opzet van de mini-documentaire en ze hebben ook alvast wat geoefend met het filmen van spectaculaire beelden tijdens een ritje van Mitchel in een buggy en een truck op ruw terrein. 

,,Het verhaal ligt heel dicht bij Mitchel. Wat er precies gaat gebeuren weet je niet van tevoren, dus echt voorbereiden kun je dit niet”, legt de documentairemaker uit. ,,Maar het is wel heel belangrijk om een goede taakverdeling af te spreken.” Er is nog een cameraman meegegaan. Die maakt een verslag van de hele wedstrijd. Alma filmde de coureur bij het vertrek met het vliegtuig en verder vooral bij de start van elke etappe en wanneer hij terugkomt in het bivak.

VOLSTE VERTROUWEN Hoofdsponsor Mammoet heeft enkele GoPro-camera’s meegenomen. Die worden onder meer in de cabine van de vrachtwagen gemonteerd, zodat er beeld vanuit de vrachtwagen naar buiten gemaakt kan worden. In de vrachtwagen is alleen plaats voor de coureur, de navigator en de monteur. Alma gaat mee in een van de volgwagens, die over verharde wegen de rally volgen. ,,We rijden per dag zo’n driehonderd tot vierhonderd kilometer van bivak naar bivak.”

Racetruckcoureur Van den Brink heeft het volste vertrouwen in cameraman Alma. ,,Hij maakt hele gave video’s”, zegt hij. Het is een spannend avontuur dat ze samen beleven, realiseert Alma zich. ,,Als jongens crosten we samen op motoren en quads. Daar is mijn passie voor video begonnen, bij het crossen. Dit is echt een jongensdroom die uitkomt.”

Lees hier het meest recente verslag van de Dakar Rally op Barneveldsekrant.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste sportnieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie