Afbeelding
Foto door form PxHere

Zelfonderzoek bij borstkanker blijft belangrijk

5 januari 2021 om 11:49 Partnercontent

Internationaal is oktober de maand in de strijd tegen borstkanker. Nog steeds overlijden er jaarlijks, alleen in België al, meer dan 2300 mensen aan borstkanker. Door onderzoek is er steeds meer bekend en kunnen we borstkanker vaker genezen. Toch is borstkanker nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. 1 op de 9 Belgische vrouwen krijgt er mee te maken en daarvan is 25% jonger dan 50 jaar. Een sport bh van het merk Shock Absorber zijn stevige sport bh’s die ervoor zorgen dat de borsten weinig tot niet bewegen tijdens activiteiten. 

Zelfonderzoek is belangrijk

Hoe eerder je merkt dat er iets niet goed is, hoe beter dit is voor het genezingsproces. Dit betekent dat zelfonderzoek een essentieel deel uitmaakt van het proces. Belangrijk is het dus om te weten waar je op moet letten. Vroeg starten met het onderzoeken van je borsten zorgt er voor dat je veranderingen sneller opmerkt. Daarnaast weet je daardoor wat normaal is voor jouw borsten en wat niet. Ook als er periodes zijn waarin je borsten misschien anders aanvoelen zoals bij menstruatie, zwangerschap of borstvoeding.   

Waar moet je op letten

Het makkelijkste om aan te houden is dat eigenlijk elke verandering van je borsten belangrijk is. Er wordt veel gesproken over het bekendste symptoom; het knobbeltje. Maar dit knobbeltje kan diverse vormen hebben. Het kan aanvoelen als een knikker maar het kan ook een verdikking of verharding in je borst zijn. Het kan rond zijn of langwerpig of ‘gewoon’ een wat stugger of harder plekje. Anders in elk geval dan het bobbelige dat je normaal in je borsten voelt. Maar niet alleen een knobbeltje kan wijzen op borstkanker, ook veranderingen in je borst zelf kunnen aanwijzingen zijn. Een rode of warme borst, of een verandering van je tepel. Denk hierbij aan vocht uit je tepel, een ingetrokken tepel of korstjes of zweertjes. 

Begin bij het begin

Laten we starten met dat je lief moet zijn voor je borsten. Dat doe je enerzijds dus door zelfonderzoek maar ook door altijd een passende bh te dragen. Veel vrouwen dragen nog steeds een verkeerd maat bh die knelt of niet goed ondersteunt. Borsten hebben juist ondersteuning nodig omdat ze zelf geen spierweefsel hebben. Dit betekent dat ze bewegingen niet zelf kunnen opvangen. Dat is bij elke vrouw zo en kun je dus ook niet trainen. Daardoor is het dragen van een goede sport bh bij het sporten ook zo belangrijk. Zorg er standaard voor dat er altijd een sportbh in je sporttas zit. Eigenlijk net zoals je altijd zorgt dat je portemonnee in je handtas zit. Op sportbh.nl vind je een ruime keuze. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse modellen te koop en is er niet alleen een ruime keuze voor kleine en gemiddelde borsten maar ook in de sport bh grote maten. 

Niet altijd kwaadaardig

Gelukkig zijn niet alle knobbeltjes een tumor. In de meeste gevallen gaat het om cystes, met vocht gevulde holtes of zijn het zogenaamde vet- of bindweefsel knobbeltje. Vind je een knobbeltje of afwijking, maak dan een afspraak met je arts voor verder onderzoek. Alleen zo kun je uitsluiten of het om borstkanker gaat. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie