Onder meer de klokken in de toren van de Oude Kerk in Barneveld luiden direct na de jaarwisseling.
Onder meer de klokken in de toren van de Oude Kerk in Barneveld luiden direct na de jaarwisseling. Ben Bläss

Luidende klokken en carillonmuziek in Barneveld bij start 2021

31 december 2020 om 08:16 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld geeft gehoor aan de oproep van het CDA om het nieuwe jaar met klokgelui te beginnen. Burgemeester Asje van Dijk heeft aan alle kerkgenootschappen gevraagd om dit te doen. De gemeente luidt zelf in ieder geval de klokken in torens die gemeentelijk eigendom zijn. Het gaat dan om de Oude Kerk in Barneveld, de Dorpskerk in Voorthuizen, de Dorpskerk in Garderen en de Hervormde Kerk in Kootwijk.

De klokken van deze torens luiden op 1 januari 2021 van 00.01 tot 00.15 uur. De gemeente meldt in een persbericht te hopen dat kerkgenootschappen die over een kerk met toren en klok(ken) beschikken dit voorbeeld volgen.

Het CDA had hierom gevraagd om de stilte vanwege het vuurwerkverbod enigszins te doorbreken. ,,En zo samen tóch het aanbreken van het nieuwe jaar te vieren en létterlijk in te luiden. Het kan toch niet zo zijn dat we het nieuwe jaar in sobere stilte beginnen’’, zei fractievoorzitter Daan de Vries.

CARILLONS De gemeente Barneveld heeft ook nagedacht over de suggestie van Pro’98 om rond de jaarwisseling de carillons op het Oude Raadhuis en in de toren van de Oude Kerk een rol te laten ‘spelen’. In overleg met beiaardier Boudewijn Zwart wordt het repertoire ,,op passende wijze afgestemd op deze bijzondere dag. Dat geldt ook voor nieuwjaarsdag’’.

Bovendien wordt direct na de jaarwisseling afgeweken van de lijn dat ’s nachts geen carillonmuziek hoorbaar is. Het carillon op het Oude Raadhuis speelt direct ná twaalf uur nieuwjaarsmelodieën, terwijl dat bij het carillon van de Oude Kerk - omdat eerst de klokken luiden - vanaf kwart over twaalf zo is.

Het carillon op het Oude Raadhuis klinkt direct na de jaarwisseling.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie