Laurens Snel van Westeneng Makelaardij in Barneveld. Laurens@westeneng-makelaardij.nl0342-415 589
Laurens Snel van Westeneng Makelaardij in Barneveld. Laurens@westeneng-makelaardij.nl0342-415 589 Westeneng Makelaardij
De specialist

‘De juiste huurder vinden is een vak apart’

16 december 2020 om 18:20 Wonen

BARNEVELD De huurprijzen zullen in 2021 verder stijgen en het aanbod huurwoningen in de gemeente Barneveld zal mogelijk iets toenemen, verwacht specialist Laurens Snel van Westeneng Makelaardij.

LIEVER KOPEN In de gemeente Barneveld kopen de meeste mensen liever een woning dan dat ze er één huren. Dat heeft enerzijds met de mentaliteit van de bevolking te maken, maar natuurlijk ook met de historisch lage rente. Kopen is doorgaans voordeliger dan huren. Aan de andere kant biedt huren ook meerdere voordelen: je bent flexibel en hoeft je niet druk te maken over onderhoud. Vooral ouderen kiezen geregeld voor huur, maar ook zzp’ers die in deze tijd moeilijk een hypotheek kunnen krijgen of nieuwkomers die eerst eens rustig willen kijken of wonen in de gemeente Barneveld hen bevalt.

Woningstichting Barneveld verhuurt woningen aan mensen die in aanmerking komen voor huurtoeslag, de zogeheten sociale huurwoningen. Bij Westeneng verhuren we in de vrije sector, meestal in opdracht van investeerders en particuliere beleggers.

NETTE HUURDERS Deze partijen schakelen ons in omdat ze voor zekerheid en gemak kiezen. ‘Een woning verhuren is geen kunst, maar de juiste huurder vinden is een vak apart’, zeg ik wel eens gekscherend. Wat ik daarmee wil zeggen is dat de vraag naar huurwoningen zo groot is dat je ook via Facebook of een briefje in de supermarkt een huurder kunt vinden. Dan weet je meestal echter niet of het ‘nette huurders’ betreft, die op tijd de huur betalen.

Verhuurders die zekerheid willen, profiteren graag van ons grote, lokale netwerk. Meestal kennen we potentiële huurders en zo niet dan vindt er een screening plaats. We gaan met geïnteresseerden in gesprek en vragen bijvoorbeeld om een verhuurdersverklaring, een document waarin de huidige huurbaas aangeeft dat het goede huurders betreft en de huur in het verleden altijd netjes is betaald. Het opstellen van het huurcontract is een belangrijke taak die bij onze dienstverlening hoort. Het is voor verhuurder en huurder van groot belang om de afspraken helder op papier te zetten. De minimale verhuurperiode is doorgaans een jaar. Indien gewenst nemen we voor de verhuurder ook het beheer van de woning uit handen.

De huurprijzen zijn de afgelopen jaren net als de koopprijzen gestegen. Voor een middenwoning betaal je tegenwoordig al snel tussen de 900 en 1200 euro per maand.

Ik verwacht dat die prijzen komend jaar blijven stijgen, vooral vanwege de huidige koopprijzen op de woningmarkt. Beleggers kopen woningen om rendement te maken. Ze rekenen het aankoopbedrag door in de huurprijs, dus ook de acht procent overdrachtsbelasting die ze vanaf 1 januari gaan betalen.

MEER AANBOD Mede vanwege deze aangekondigde verhoging van de overdrachtsbelasting hebben beleggers de afgelopen maanden tientallen woningen gekocht. Mijn verwachting is dat het huuraanbod daardoor licht zal stijgen.

Aangeboden door Westeneng Makelaardij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie