Afbeelding
Pauw Media

´Hallo allemaal´ (ingezonden)

26 maart 2018 om 14:29 Verkiezingen/nieuws

BARNEVELD Ik heb er een paar dagen over nagedacht, maar uiteindelijk toch besloten deze ingezonden brief te schrijven. Vorige week maandagavond ben ik getuige geweest van de traditionele debatavond aan de vooravond van de verkiezingen. Wat een enorme teleurstelling was dat. Ik verwachtte een debatavond, dus debatterende lijsttrekkers van de partijen onder leiding van een ingevoerde Barneveldse journalist en uiteraard met inspraak van de bezoekers.

Niets van dit alles; de avond begon met het instuderen van een lied van de tv-serie ´de luizenmoeder´. Het publiek werd geacht dit leuk te vinden en er werd een heuse introductieshow gemaakt door de gemeentevoorlichter en de journalist. Tijdens dit veel te lange intro vroeg ik mij af wie hierop zat te wachten. Het theater zat immers vol met politiek geïnteresseerde mensen, die als zij iets cultureels (bijvoorbeeld zang) willen horen wel naar een andere voorstelling waren gegaan. Wellicht vonden andere bezoekers het wel leuk, ik vond het een flauwe opening van wat een spannende debatavond moest worden.

De inhoud van de debatavond was zo mogelijk nog flauwer dan het intro. Kandidaat-raadsleden werden onder een strenge regie van de journalist ondervraagd in duovorm. Van een debat was geen sprake, alle vragen bleken al bekend te zijn bij de politici en de antwoorden waren dus voorgekookte inkoppers. Kritische vragen over de afgelopen vier jaar en een debat over die periode waren niet aan de orde. De politici kregen alle ruimte hun pleidooi te houden over hun visie op de toekomst. Op zich is dat prima, maar bij een debat hoort een kritische discussie en daar was geen sprake van.

Heeft het publiek vragen?..... schrijf ze maar op en lever ze in. De gemeentevoorlichter en de journalist zullen dan wel een selectie maken en uw vraag (eventueel) voorleggen aan de politici. Deze aanpak vind ik beledigend naar het publiek. Tijdens een debatavond hoort het publiek de kritische punten over het gevoerde beleid en de plannen voor de toekomst te horen, om daar -indien gewenst- op in te spelen. Dat was afgelopen maandag niet aan de orde.

Geen discussie, geen onderlinge ´felle´ debatten, geen directe inspraak van het publiek, kortom een heel saaie en inhoudsloze debatavond. Zelfs het podium in de foyer waar traditioneel de kandidaten hun reacties op het debat gaven werd dit keer niet eens gebruikt.

Mijn conclusie is dat de gemeente Barneveld de regie volledig in handen heeft willen houden. Het zogeheten debat werd nu geleid door de gemeentevoorlichter en een journalist van een landelijke krant. Wij hebben in onze gemeente gelukkig nog steeds een plaatselijke krant, die heel goed in staat is om een goed en kritisch debat te organiseren. Dus wat is de reden voor deze keuze??

Voor een volgende debatavond adviseer ik om de gemeente een bescheiden, dienstverlenende rol te laten spelen en het debat over te laten aan lokale politici, kritische journalisten en het publiek .

Ton van Huis
Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie