Afbeelding
import

Burgemeester Putten informateur voor 'Barneveld'

23 maart 2018 om 13:15 Verkiezingen/nieuws

BARNEVELD/PUTTEN SGP-er Henk Lambooij, burgemeester van Putten, gaat de komende periode als informateur aan de slag tijdens de coalitieonderhandelingen in Barneveld.

Wouter van Dijk

Dat meldt de gemeente Barneveld, nadat de Barneveldse SGP-fractie deze politicus als informateur naar voren heeft geschoven. Lambooij gaat de mogelijkheden voor de ,,vorming van een hecht en stevig college'' verkennen.

In die onderhandelingen heeft de SGP als grootste partij het voortouw. Afgelopen woensdag behaalde deze fractie acht van de 31 zetels in de Barneveldse gemeenteraad. In het onderzoek naar een goede coalitie ,,gaat zorgvuldigheid boven snelheid'', aldus de gemeente Barneveld. Dat laatste is niet onbelangrijk. Vier partijen zitten qua zetelverdeling dicht bij elkaar: ChristenUnie 5, CDA 5, Pro'98 5 en Lokaal Belang 4. Bovendien wekte de wijze waarop Barneveld vier jaar geleden in enkele uren de voorgaande coalitie van SGP, CU, CDA en VVD doorzette, wrevel bij de oppositiepartijen.

Het gaat in eerste instantie om een verkennende fase, is de bedoeling. Lambooij gaat met alle zeven fracties in de nieuwe gemeenteraad in gesprek en wil daarbij van elke partij weten wat de belangrijkste doelen zijn voor de komende vier jaar, welke mogelijke belemmeringen of breekpunten er zijn voor samenwerking in een coalitie met andere fracties en met welke fracties er bereidheid is om samen te werken of juist niet.

Doel is om een beeld te krijgen van de voorkeurscoalitie, waarbij ook de beschikbare competenties van de kandidaat-wethouders onderdeel van het gesprek zijn. Momenteel kent Barneveld de wethouders Aart de Kruijf (SGP), Hans van Daalen (ChristenUnie), Didi Dorrestijn (CDA) en Gerard van den Hengel (VVD). Alle vier zijn opnieuw kandidaat-wethouder. Pro'98 en Lokaal Belang gaven eerder al aan ook kandidaat-wethouders te hebben, maar namen zijn nog niet genoemd.

Volgens fractievoorzitter Koos van der Tang is Lambooij een zeer geschikte persoon voor deze taak. ,,Hij heeft ervaring met formatieprocessen en weet als burgemeester als geen ander hoe je boven de partijen kunt staan. Bovendien is hij geen Barnevelder, maar kent hij deze gemeente wel goed.'' Dat hij SGP-bestuurder is, was volgens Van der Tang niet leidend. ,,We hadden net zo goed een informateur met een andere politieke achtergrond kunnen kiezen.''

Volgens hem gaat het coalitieproces ,,enkele weken'' duren. ,,We willen zorgvuldig te werk gaan, maar het moet zeker geen maanden gaan duren'', zegt hij. ,,Gezien de uitslag en de behoorlijke verschuiving binnen de verhoudingen door de entree van Lokaal Belang, hebben we die zorgvuldigheid nu nodig. Vier jaar geleden was de situatie anders en was Barneveld vanwege de financiële situatie van destijds én de nieuwe zorgtaken die op ons afkwamen vooral gebaat bij snelheid.''

In de nieuwe coalitie kan het zijn dat gekozen wordt voor drie in plaats van vier partijen. ,,We houden momenteel alle opties open'', zegt Van der Tang. ,,Stel dat we voor drie partijen kiezen, dan zouden we zelfs voor in totaal 'slechts' drie wethouders kunnen gaan. Dat gaan we allemaal bespreken. We focussen ons nu eerst op de inhoud.'' Woensdagavond gaf hij al aan vooral partijen bij elkaar te willen zoeken waarmee het beleid van de afgelopen jaren kan worden voortgezet. ,,Bouwen en bewaren, daar draait het ons om. Wees voorzichtig met ons christelijke, dorpse karakter, maar zorg ook voor voldoende woningen en bedrijfsruimten.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie