Oud-zanger Iron Maiden in Barneveld

1 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - In het midden van de jaren negentig was hij de voorman van de legendarische heavy-metalband Iron Maiden. Nu komt Blaze Bayley zelf met zijn band naar Barneveld. Aanstaande vrijdag 4 april staat de Britse rockartiest in jongerencentrum Villa 29 op Muziekpodium Stédsj. ,,Het is uniek dat zo'n grootheid naar Barneveld komt. Dit is een jongensdroom die uitkomt."

Door Robin Hazeleger

Stédsj Muziekpodium Barneveld is een werkgroep van de Stichting Jongerensociëteit Barneveld. Op vrijwillige basis organiseren zij geregeld concerten. Programmeur Jaap Meerdink en coördinator Gino van Middendorp van Stédsj zijn de drijvende krachten achter het concert van Blaze Bayley.

,,We hebben Blaze zelf drie keer live gezien", legt Meerdink uit. ,,Gino was al een groot fan en vroeg mij ooit mee te gaan naar Tilburg, waar Blaze optrad. Het duurde niet lang voor ik zelf ook verkocht was."

,,De muziek van Iron Maiden is mij met de paplepel ingegoten", reageert Van Middendorp. ,,Mijn vader is fan en heeft elke lp. Zelf ben ik dus ook een metal-liefhebber geworden. Ook het solowerk van Blaze vind ik goed. Live is hij geweldig om te zien. Hij is heel open naar zijn fans toe en nooit te beroerd om na het optreden te blijven hangen voor een praatje. Dat maakt hem een perfecte act voor een kleine zaal."

,,Inmiddels hebben we hem drie keer in Tilburg gezien", vervolgt Meerdink. ,,Daar speelde hij ook voor zo'n 150 man. Wij realiseerden ons dat het concert ook prima in Barneveld zou kunnen. We spraken hem na een concert en hielden contact. Nu is het dus gelukt."

Blaze Bayley was van 1994 tot 1999 de zanger van Iron Maiden. De oorspronkelijke zanger Bruce Dickinson besloot solo te gaan en bassist Steve Harris zag in Bayley de perfecte opvolger. Hoewel Bayley het met de band erg goed kon vinden, was hij niet erg populair onder de fans. ,,Dat was niet terecht", zegt Van Middendorp. ,,Dat komt doordat hij een totaal ander stemgeluid heeft dan Dickinson. Blaze heeft een zware, donkere stem, terwijl Dickinson vaker de hoogte ingaat."

Uiteindelijk is Blaze Bayley om gezondheidsredenen gestopt bij Iron Maiden en werd Dickinson weer aangenomen als zanger. Tot op de dag van vandaag treedt de band op in die formatie. Blaze Bayley heeft na zijn avontuur bij Iron Maiden veel soloprojecten gedaan. ,,Op de avond zelf zal Bayley zowel nummers van Iron Maiden als eigen werk ten gehore brengen", vertelt Meerdink. ,,Maar de muziek van zijn eerste band, Wolfsbane, komt ook aan bod. De tour staat in het teken van zijn nieuwste plaat 'Soundtracks of my life', wat een soort compilatiealbum van al zijn werk is. In het voorprogramma hebben we Lord Vulture staan, een veelbelovende band is. Na het optreden doet Blaze nog een signeersessie."

,,Een aantal jaar geleden had ik dit nooit durven dromen", zegt Van Middendorp over het optreden. ,,Dit is een jongensdroom die uitkomt."

Het optreden van Blaze Bayley is vrijdag 4 april in jongerencentrum Villa 29 naast de Veluwehal in Barneveld. Kaarten kosten 2910 euro en zijn te reserveren door te mailen naar stedsjvoorverkoop@gmail.com. In de mail moet een naam en woonplaats van de afzender staan. Kaarten zijn op de avond zelf vanaf 20.30 uur af te halen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie