Karpervirus grijpt om zich heen in Gelderse Vallei

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD/REGIO - Het specifieke virus onder karpers, dat vorige week werd aangetroffen in het Mobagat bij Barneveld, duikt ook op andere locaties in de regio op. Dat meldt heemraad Dick Veldhuizen van waterschap Vallei en Veluwe.

Het karpervirus is volgens hem inmiddels ook aangetroffen in de Juliusput, ten westen van Terschuur, in de Schammerpolder bij Leusden, op locaties langs snelweg A12 bij Veenendaal en in de haven van Elburg. De afgelopen dagen zijn in totaal ruim zestig dode karpers aangetroffen.

,,Hoe snel het virus zich ontwikkelt, weten we nu nog niet. In samenspraak met hengelsportverenigingen stellen we visverboden op. Ook het verplaatsen van vissen is nu niet verstandig", aldus Veldhuizen.

De andere genoemde locaties buiten het Mobagat zijn officieel nog niet vastgesteld, aangetroffen dode vissen worden eerst nog onderzocht. Het waterschap kan daarover naar eigen zeggen donderdagmiddag uitsluitsel geven.

Bij het Mobagat, officieel de Grote Veenderplas, is inmiddels een bord geplaatst voor het visverbod. In deze plas is ook botulisme aangetroffen, meldde deze krant zaterdag. Of beide zaken hier met elkaar in verband staan, is nu nog niet bekend. Onderzoeksinstituut CVI in Lelystad heeft al wel bevestigd dat de karpers in deze plas zijn geveld door het Carp Edema Virus (CEV).

Het karpervirus zelf is volgens het waterschap verder niet schadelijk voor mensen en voor bijvoorbeeld honden die van het water drinken. ,,Dode vissen moeten echter zo snel mogelijk geruimd worden, omdat het virus voor karpers erg besmettelijk is. Het virus kan zich verspreiden over andere wateren door het uitzetten van karpers.''

Het waterschap adviseert dringend om niet met vissen te slepen van bijvoorbeeld de ene vijver naar de andere. ,,Het virus kan dan snel nieuwe slachtoffers maken.''

Als mensen dode vissen zien, kunnen ze dit melden bij Waterschap Vallei en Veluwe via telefoonnummer 055-5272272. .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie