Passie Barneveld gaat dit jaar niet door

1 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - De Passie Barneveld gaat dit jaar niet door. Na twee succesvolle edities van de muzikale versie van het bijbelse lijdens- en opstandingsverhaal over de laatste uren van het leven van Jezus Christus, heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen niet met een nieuwe regie te komen. ,,We doen het goed, of we doen het niet. Volgend jaar halen we alles absoluut weer uit de kast." Het evenement zal dan plaatsvinden op de zaterdag voor Palmpasen, net als de vorige twee edities.

Door Wouter van Dijk

Dat zeggen voorzitter Wicha Benus van Stichting De Passie Barneveld en predikant Wilbert van Iperen van de protestantse gemeente in Barneveld namens de organisatie van De Passie. Afgelopen twee jaar werd op eigentijdse wijze het lijdensverhaal verteld, begeleid door hedendaagse Nederlandstalige popsongs. De organisatie voelde zich hierbij geïnspireerd door de landelijke Passion van de EO en de RKK.

Vorig jaar trok het Barneveldse evenement ruim duizend bezoekers naar de Veluwehal. Van Iperen: ,,Ons doel is om elk jaar een nieuwe invalshoek te vinden om het verhaal te brengen. Je kunt wel elk jaar ongeveer hetzelfde doen, maar daar hebben we bewust niet voor gekozen. We willen geen herhaling van zetten. Het vraagt veel van de vijf creatieve denkers om drie keer achter elkaar een goed scenario op poten te zetten. Dan gaat het vooral om het schrijven van de verbindende teksten en muzikale teksten. Eigenlijk in het najaar zou je alles al op hoofdlijnen rond moeten hebben, maar daar hebben we niet voor gekozen."

Daar komt volgens de organisatie bij dat ook de financiële middelen beperkt zijn. Benus: ,,Het eerste jaar konden we gebruikmaken van een bijdrage van de landelijke kerk, ook het tweede jaar ging goed wegens reserves. Maar nu is het allemaal wat minder, daar hebben we ook mee te maken." Het vinden van voldoende vrijwilligers ter ondersteuning van De Passie is volgens beide mannen niet zo'n probleem, evenals het lokale muzikale talent.

Benus: ,,Je staat er soms van te kijken hoeveel talent hier eigenlijk rondloopt. Dat is ook een meerwaarde aan het evenement, dat we lokale artiesten vragen of mensen met een duidelijke binding met Barneveld."

Of het dan een tweejaarlijks evenement moet worden, daar wil de organisatie nog niet op vooruitlopen. Benus: ,,We richten ons nu eerst op 2015. Volgend jaar willen we een prachtige derde editie neerzetten, daarna kijken we verder."

De reacties naar aanleiding van de eerste twee edities zijn overwegend enthousiast, aldus de organisatie. Van Iperen: ,,Wat veel bezoekers vooral weten te waarderen is de combinatie tussen het lijdensverhaal en de Nederlandstalige nummers. Die songs, vaak overbekende liedjes van bijvoorbeeld Marco Borsato, Guus Meeuwis en Bløf, staan ineens in een heel andere context en krijgen daardoor een extra betekenis."

De Veluwehal blijft wel dé locatie voor De Passie. Benus: ,,We willen juist geen theatersetting, het is juist mooi als het publiek interactie voelt." Er is wel eens nagedacht om het evenement buiten te houden, net als de landelijke Passion. Van Iperen: ,,Maar dat doen we bewust niet. Niet alleen vanwege de weersafhankelijkheid, maar ook omdat we mensen die er niets mee hebben niet voor het hoofd willen stoten."

De organisatie van De Passie zoekt enthousiaste mensen die met name mee willen werken aan het creatieve proces. Van Iperen: ,,Iedereen die zich betrokken voelt bij het verhaal is welkom, ongeacht kerkelijke achtergrond." Belangstellenden kunnen zich melden via depassiebarneveld@gmail.com of via telefoonnummer 06-53873997 (Wicha).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie