Rouw- en verliesbegeleiding bij Oase

1 april 2014 om 00:00 Ondernemend

BARNEVELD - Eefje van Ravenhorst (56) is gestart met Oase, haar eigen praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding aan de Van Hogendorplaan 18 in Barneveld. ,,Het verlies door een overlijden, maar ook door een scheiding of het verlies van gezondheid of werk kan zo ernstig zijn, dat mensen vastlopen in het rouwproces.''

De Barneveldse is opgeleid als verpleegkundige. Nu werkt ze parttime als welzijnstherapeut in een verpleeghuis in Naarden. ,,Daar voer ik veel gesprekken met de bewoners en soms ook met hun mantelzorgers. Verschillende cursussen volgde ik om professionele handvatten te krijgen om mensen persoonlijk of als gezin te begeleiden. Recent volgde ik aan de 29Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht het specialisme voor rouw en verlies. Na contact met een begrafenisonderneming besloot ik de stap naar een eigen praktijk te zetten Tien jaar geleden verloor ik kort na elkaar mijn beide ouders. Ik heb er enkele jaren over gedaan om dat een plaats te geven in mijn leven. Zelf heb ik een kerkelijke achtergrond, maar ik sta er ook graag voor open mensen te helpen die een dergelijke achtergrond niet hebben. Ook zij gaan op zoek naar de zin van de rouw en lopen daarin soms eveneens vast. Verwerken is niet het loslaten van verdriet, maar anders leren vasthouden", zegt Van Ravenhorst.

Ook mensen met een te vroeg of doodgeboren kindje moeten ruimte en meer aandacht krijgen, vindt zij. ,,Er is vaak te weinig aandacht gegeven aan de emoties rond het verlies. Dat wreekt zich op den duur. Een pasklare oplossing bestaat niet en rouwbegeleiding neemt je verlies niet weg. Rouwbegeleiding kan je helpen om aan de slag te gaan met je verdriet. Het verwerken van emoties kost veel energie, zowel geestelijk als lichamelijk. Mensen willen niet voor zeurpiet worden aangezien en zwijgen daarom maar over wat hen bezighoudt. Het delen van je ervaringen, gedachten en gevoelens helpen je bij het verwerken van het verlies. Als we het rouwproces samen in gaan, bouw je weer zelfvertrouwen op, waardoor je stappen vooruit kunt zetten en leert te leven met het verlies."

Na een gratis kennismakingsgesprek bekijken begeleider en betrokkene samen welke vorm van begeleiding het beste past: individuele of groepsgesprekken. Ook creatieve werkvormen, zoals schrijven, tekenen, wandelen of spel behoren tot de mogelijkheden.

Meer informatie: www.oase-rv.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie