Woningstichting Barneveld verhoogt huur opnieuw

15 april 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - Woningstichting Barneveld verhoogt vanaf 1 juli opnieuw de huurprijzen voor alle woningen, nadat de huurders vorig jaar al een verhoging van vier procent kregen. Voor het eerst hanteert de stichting nu een inkomensafhankelijke verhoging, waarbij de hoogste inkomensgroep te maken krijgt met de landelijk maximale huurverhoging van 6,5 procent. ,, De lage en middeninkomensgroep proberen we zoveel mogelijk te ontzien", zegt directeur Arjen Jongstra.

Door Wouter van Dijk

Vanaf 1 juli krijgen huurders met een jaarinkomen tot 34.085 euro te maken met een verhoging van 3,75 procent. De huur voor de groep met een middeninkomen, tussen 34.085 euro en 43.602, stijgt met vier procent. ,,Daarmee zitten we voor beide groepen onder de maximaal gestelde huurverhoging van het rijk, namelijk vier procent voor de lage inkomens en 4,5 procent voor de middeninkomens. Op die manier proberen we de huur met deze wijziging toch betaalbaar te houden voor huurders die minder te besteden hebben." De meeste huurders vallen ook binnen deze twee inkomenscategorieën, respectievelijk 65 procent en 14 procent.

De woningstichting zegt bij dit besluit ook geluisterd te hebben naar argumenten van Huurdersvereniging Barneveld om de huurprijzen betaalbaar te houden. Voorzitter Ad van der Woude van deze stichting: ,,Natuurlijk zien wij het liefst helemaal geen huurverhoging, maar we weten ook dat dat niet realistisch is. De woningstichting komt de mensen met minder geld iets tegemoet." Afhankelijk van inkomen en bijvoorbeeld toeslagen kan dat jaarlijks tientallen euro's schelen.

De huurverhoging is volgens Jongstra noodzakelijk om als corporatie te kunnen blijven bouwen. ,,Dat heeft alles te maken met de verhuurdersheffing die ons vanuit Den Haag wordt opgelegd en die wij genoodzaakt zijn deels door te voeren aan de huurders."

Wat betreft het systeem om de verhoging afhankelijk te maken van het inkomen, zegt Jongstra. ,,Dat is een wettelijke mogelijkheid die we krijgen en waarmee simpelweg meer geld binnengehaald kan worden. Vorig jaar mochten we dit in feite ook al doen, maar toen konden we dat administratief nog niet doorvoeren. Daarom werd de verhoging toen voor alle huurders op vier procent gesteld." De Huurdersvereniging is niet blij met dit systeem, met het oog op de privacy. ,,We noemen het dan ook een 'gluurverhoging', omdat op deze manier de woningstichting kan zien wat eenieder verdient."

De grenzen tussen de verschillende inkomensgroepen zijn hard en niet discutabel. Verdient een huurder theoretisch gezien 43.602 euro per jaar, dan verhoogt zijn huur met vier procent. Verdient de huurder 43.603 euro per jaar, dan gaat de huur met 6,5 procent omhoog.

Jongstra: ,,Wat men ook van het systeem vindt, daarvoor moet je in Den Haag zijn. Ons gaat het erom dat we een systeem hebben waarmee we als corporatie aan de slag kunnen, belangrijk met het oog op onze ambitie om nieuwe betaalbare woningen te realiseren." Onlangs meldde de stichting al de komende jaren minimaal tachtig nieuwe sociale huurwoningen per jaar te willen bouwen.

Na de huurverhoging van vorig jaar drong de gemeenteraad bij het college aan op een effectenonderzoek onder huurders. Uitkomsten van dat onderzoek worden in juni verwacht. Jongstra: ,,Eventuele bevindingen kunnen dan niet meer meegenomen worden in het besluit voor dit jaar. Maar wellicht volgt dan een nieuw onderzoek."

Of de huurprijzen volgend jaar opnieuw omhoog gaan, durft Jongstra niet uit te sluiten. ,,Er wordt vanuit het rijk gesproken over een systematiek om woningen op kwaliteit te beoordelen en daar een huurprijs aan te labelen, dat kan opnieuw tot een verhoging leiden. Daarnaast zullen we in ieder geval de komende jaren ook nog te maken hebben met de verhuurdersheffing."

Van der Woude: ,,We houden in ieder geval de vinger aan de pols en zullen bij signalen dat veel mensen de huur niet meer kunnen opbrengen onze stappen zetten, eventueel via de Woonbond (de landelijke belangenvereniging van huurders, red.)."

Alle huurders van de woningstichting krijgen vóór 1 mei een brief met hun persoonlijke situatie. De verhoging is daarbij gebaseerd op het verzamelinkomen per adres in 2012. Jongstra:,,Bij individuele situaties waarbij bijvoorbeeld vorig jaar het inkomen fors is gewijzigd, zullen we uiteraard in overleg treden met de huurders."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie