Fonds 1845 aandeelhouder theater

31 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - De Barneveldse Stichting Fonds 1845 is vanaf vandaag mede-aandeelhouder van Muziek Theater Barneveld BV, waar het Barneveldse Schaffelaartheater onder valt. Voor een symbolisch bedrag van één euro heeft de stichting 21,75 procent van de aandelen overgenomen van Woningstichting Barneveld.

Door Wouter van Dijk

Maandagmorgen ondertekenden beide partijen hiertoe een overeenkomst. De woningstichting behoudt zelf nog 27 procent van de aandelen, de gemeente Barneveld bezit de overige 51,25 procent. ,,We zijn verheugd met deze overname", zegt voorzitter Wim Burgering van Stichting Fonds 1845. ,,Een aandeel in het Barneveldse theater sluit, ideëel en zakelijk bekeken, aan bij onze doelstelling. Wij willen lokaal bijdragen aan projecten van algemeen maatschappelijk nut met een ideële, sociale of culturele strekking. Het theater is een prachtige voorziening waar heel Barneveld, en ook mensen buiten de gemeente, plezier aan beleven."

Directeur Arjen Jongstra van de woningstichting stelt dat met de overname van het aandelenpakket door de lokaal-maatschappelijke partij ,,de continuïteit van het theater gewaarborgd is." De overname is volgens hem in goed overleg met de gemeente Barneveld gegaan.

Muziek Theater Barneveld BV verhuurt het pand aan Schaffelaartheater BV (lees: het Schaffelaartheater) tegen een kostendekkende prijs. Dit betekent dat de exploitatielasten van het gebouw gedekt worden uit de huuropbrengsten. Uit de aandelen zelf kan geen winst worden behaald.

Vorig jaar werd al duidelijk dat de woningstichting een deel van haar aandelen in het muziektheater uiterlijk eind 2013 van de hand moest doen, met instemming van juridische afwikkeling in dit jaar. Op last van de rijksoverheid mag de woningstichting maximaal 27 procent van de aandelen behouden. Dat percentage komt overeen met het aandeel sociale huur van de woningstichting in Barneveld. Zouden de aandelen niet verkochte worden, dan zou dat mogelijk kunnen leiden tot verminderde investeringscapaciteit van de woningstichting in gemeentelijke volkshuisvesting.

Statutair was de corporatie verplicht de aandelen eerst aan te bieden aan de andere aandeelhouder: de gemeente Barneveld. Dat deed de woningstichting dan ook, voor in eerste instantie een bedrag van 334.644 euro en later voor een lager bedrag. De gemeente Barneveld hield destijds de boot af omdat de gemeente nu al een meerderheidsbelang heeft.

Op de vraag waarom een bedrag van één euro gevraagd wordt voor de aandelenverkoop, zegt woordvoerder Yvette Glättli van de woningstichting: ,,De stichting heeft een ideële doelstelling en geen winstoogmerk en is daarom wat ons betreft een goede partij voor de overname." Daarnaast speelt volgens haar mee dat de overname binnen een bepaald tijdsbestek afgewikkeld moest worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie