'Mestprobleem samen aanpakken'

31 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD/REGIO - Intensieve samenwerking binnen de sector is van groot belang om een toenemend mestprobleem uit de veehouderijen aan te pakken. Dat stelt gebiedscoöperatie O-gen, dat daarvoor met een schuin oog kijkt naar een succesvol samenwerkingsverband in de Achterhoek. ,,We moeten nu aan de slag."

Door Wouter van Dijk

Dat stelt woordvoerder Paulien Keijzer van O-gen desgevraagd. ,,Komende maand starten we hiertoe met een project, waarbij we heel concreet diverse bedrijven die belang hebben bij de techniek rondom mestverwerking om de tafel brengen, samen met partijen als LTO Noord-projecten. Vanuit de praktijk moet dit groeien." Dat er nu iets moet gebeuren, is volgens haar vooral van belang gezien de mestverwerkingsplicht die sinds begin dit jaar van kracht is.

,,In de Gelderse Vallei wordt daarnaast veel mest geproduceerd, maar zijn er nog steeds bijna geen projecten tot stand gekomen om mest goed te verwerken." Initiatieven die er wel zijn, kosten soms meer voorbereidingstijd, zegt Keijzer. ,,Kijk naar het plan voor een mestvergister bij Voorthuizen. Voordat zoiets van de grond komt, heb je te maken met allerlei vertragende factoren."

In de Gelderse Vallei moet dit jaar naar schatting 1.126 ton fosfaat worden afgevoerd, in 2015 ligt dit getal nog hoger. Het grootste deel wordt nu nog weggewerkt via de export.

Enkele weken geleden werd over dit onderwerp een eerste aanzet gegeven tijdens een bijeenkomst in kalverhouderij Beekzicht in Barneveld, belegd door innovatiemakelaar Wicha Benus van RCT De Vallei. Voor deze bijeenkomst was ook voorzitter Gijs van Selm van Stichting Biomassa uit Lochem in de Achterhoek uitgenodigd. Van Selm: ,,Mijn boodschap aan de partijen in De Vallei is om zo snel mogelijk samen te werken, soms door over concurrentiegevoelens heen te stappen. Alleen dán werkt het."

In de Achterhoek werken binnen de stichting meerdere bedrijven samen vanuit verschillende disciplines, zoals een loonwerkersbedrijf met biogasinstallatie, een waterzuiveringsbedrijf en verschillende agrotechnische bedrijven. Daarnaast participeert ook hogeschool Saxion en kunnen studenten met projecten aan de slag. ,,Uit deze samenwerking komen allerlei nieuwe projecten voort die we in de praktijk omzetten. Noem het een soort laboratorium op het gebied van mestverwerking."

De winst is volgens Van Selm tweeledig. ,,Je pakt het mestprobleem aan en ontwikkelt daarnaast nieuwe technieken die weer in de markt te zetten zijn."

Het project in de Achterhoek loopt nu ongeveer twee jaar en werd gestart vanuit een noodzaak. ,,Ook wij zagen dat er iets moet gebeuren", zegt 29Van Selm. ,,Je kunt wel mest blijven exporteren, maar dat brengt steeds meer risico's met zich mee. De acceptatie in het buitenland wordt lastiger, waardoor je ook weer verder moet rijden met de mest. En de boer betaalt twee keer: één keer om zijn mest kwijt te raken en één keer om kunstmest aan te schaffen."

Keijzer: ,,We gaan de komende tijd een beroep doen op de kennis uit de Achterhoek om een soortgelijk samenwerkingsverband in regio FoodValley op poten te zetten." Verschillende partijen uit de regio, zoals brancheorganisatie Cumela uit Nijkerk en melkpoederbedrijf Docomar uit Veenendaal, gaven tijdens de eerste bijeenkomst volgens RCT al aan oren te hebben naar een samenwerkingsverband.

Van Selm: ,,Gezien het enthousiasme in De Vallei kan ik me niet voorstellen dat dit hier niet van de grond kan komen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie