Paasconcert in uitzichttoren de Koepel

15 april 2015 om 00:00 Regio

LUNTEREN - Het weinig uitgevoerde, zeldzaam stemmige Stabat Mater van Arvo Pärt voor drie zangstemmen en drie strijkinstrumenten, samen met de geliefde versie van Giovanni Battista Pergolesi in één concert. Dat is vlak voor Pasen te beleven in Lunteren, Nijmegen en Arnhem. Het programma wordt aangevuld met een korte Stabat Mater-variatie van eigen makelij. 13 april,

Zanger Wilbert Friederichs nam het initiatief tot deze concerten omdat hij gegrepen werd door de fijne klanken van Pärt. De zangeressen Tenar van Kooten Niekerk en Christina Plein zingen niet alleen híerin mee, ze voeren samen met het strijkkwartet - Guido Jansen, Michèlle van Elk, Eleonore Polman en Liesbeth Bos - ook het werk van Pergolesi uit.

Stabat Mater dolorosa - dat zijn de eerste woorden van een oude hymne over de treurende moeder bij de stervende Christus aan het kruis. Zeker twintig componisten van naam hebben zich door de eeuwen heen door die woorden laten inspireren om er stemmige, ontroerende of troostende muziek van te maken.

Tussen het ontstaan de Stabat Maters van de barokke Pergolesi en de hedendaagse Pärt zit ongeveer tweehonderdvijftig jaar. Toch zijn er duidelijke overeenkomsten. Beide werken hebben een meditatieve kant, maar komen ook binnen met een grote emotionele kracht. Ze laten voelen dat er behalve lijden ook troost is, al was het maar vanwege de schoonheid van de muziek. Het is bij uitstek muziek die past bij de sfeer van de Goede Week.

De concertgegevens:

13 april, 12.00 uur, De Koepel, Boslaan 90, Lunteren.

(entree 15 euro, reserveren via www.hetluntersebuurtbos.nl/kaartenverkoop)

zie ook www.wilbertfriederichs.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie