Landgoed Scherpenzeel uitgeroepen tot Landgoed van het Jaar 2014!

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Op de jaarlijkse bijeenkomst van het landelijke cultuur- en natuureducatieproject “Van Luchtkasteel tot Dassenburcht” is Landgoed Scherpenzeel uitgeroepen tot Landgoed van het Jaar 2014.

Tijdens de jaarlijkse landgoeddag van het project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht, namen Mw. B. Feber, landgoedeigenaar en Ria van de Bor( vrijwilliger), traditiegetrouw namens alle betrokkenen de plaquette en bijbehorende fruitboom in ontvangst. Maar eerst vertelden zij met veel enthousiasme waarom landgoed Scherpenzeel het zo heeft verdiend om landgoed van 2014 te worden. Landgoed Scherpenzeel doet al sinds tien jaar mee aan het educatieprogramma Van Luchtkasteel tot Dassenburcht. De vrijwilligers van het landgoed begeleiden ieder jaar ca 800 schoolkinderen uit Scherpenzeel tijdens een bezoek aan het landgoed. De leerlingen maken niet alleen kennis met de geschiedenis van het landgoed maar leren ook over het leven op het landgoed en de natuur in het gebied. Alle reden dus om het Landgoed met al haar actieve vrijwilligers uit te roepen tot Landgoed van het jaar.

De landerijen van Landgoed Scherpenzeel liggen in en rond het plaatsje Scherpenzeel in het zuiden van de Gelderse Vallei. De huidige eigenaren van Landgoed Scherpenzeel zijn allen nazaten van Johannes Sebastiaan van Naamen van Scherpenzeel, die in 1793 de Heerllijkheid Scherpenzeel kocht.

In 1900 is het landgoed door vererving in handen gekomen van drie van de zeven kinderen Royaards.

In 2002 hebben de inmiddels talrijke erfgenamen de Stichting Landgoed Scherpenzeel (SLS) opgericht.

De SLS heeft onder meer als doel " het behouden en versterken van de samenhang tussen de particuliere landgoedbezittingen in Scherpenzeel en omgeving als historische, ruimtelijke en ecologische eenheid." De Stichting wil dit realiseren door " bij te dragen aan instandhouding, herstel en ontwikkeling van natuur- en landschapsschoon, inclusief de historische buitenplaatsen, monumentale boerderijen en andere cultuurhistorisch waardevolle objecten op- en rondom bedoelde landgoederen." Een van de manieren om de cultuurhistorische waarden van het landgoed meer bekendheid te geven bij het grote publiek is het educatieproject Van Luchtkasteel tot Dassenburcht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie