Woningstichting Barneveld: 'Meer huurwoningen energiezuinig'

29 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - Woningstichting Barneveld wil de komende tijd in totaal zo'n 250 woningen aan Valkhof en Goudenstein in Barneveld energiezuiniger maken. Momenteel valt ruim 73 procent van het totaal aantal woningen van de stichting binnen energielabels A, B of C.

Door Wouter van Dijk

,,Daarmee liggen we goed op koers. We gaan voor duurzaam en betaalbaar." Dat meldt woordvoerder Yvette Glättli van Woningstichting Barneveld. Van de ruim 3800 woningen die de stichting in eigendom heeft, hebben momenteel 2778 woningen één van deze drie hogere energielabels. ,,Dat is een verbetering van acht procent ten opzichte van eind 2012."

De gemiddelde 'energie-index' van alle woningen daalde van 1,45 in 2012 tot 1,39 in 2013. ,,Deze index wordt vastgesteld op basis van bouwkundige, energetische en installatietechnische eigenschappen van een woning. Hoe lager de indexwaarde, hoe zuiniger de woning." Het landelijk gemiddelde voor huurwoningen ligt nu op 1,69.

De komende jaren wil de woningstichting verdere stappen zetten om meer woningen enerziezuiniger te maken. ,,Met in het achterhoofd de doelstelling die landelijk binnen Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, afgesproken is om in 2020 alle huurwoningen op een gemiddelde van energielabel B te krijgen (energie-index 1,25) is er nog een slag te slaan."

Dat gaat in eerste instantie aan Valkhof en Goudenstein gebeuren, omdat daar nog relatief veel woningen met een energielabel D staan. ,,Zodra een woning aan deze twee straten vrijkomt, gaan we inventariseren welke energiebesparende mogelijkheden er zijn en benaderen we zittende huurders met verbeterpakketten." Doel is de woningen minimaal energielabel C te kunnen geven.

Energieverbetering van de huurwoningen kan leiden tot een hogere huurprijs, beaamt Glättli. ,,Al zal dat een minimale verhoging betekenen. Daar staat bovendien tegenover dat de huurder over het algemeen minder energiekosten heeft. Al is dat natuurlijk ook weer individueel verschillend."

De doelstelling voor 2020 zoals afgesproken binnen Aedes is volgens Glättli voor Barneveld haalbaar. ,,We liggen op koers en hebben een helder plan. Bedenk ook dat alle nieuwbouwwoningen met label A worden opgeleverd, dat krikt het gemiddelde ook op."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie