Botulisme en vissterfte in Mobagat Barneveld

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - In de Grote Veenderplas bij Barneveld, ook wel bekend als het Mobagat, zijn maandag dode watervogels en karpers aangetroffen.

Dat meldt waterschap Vallei en Veluwe. ,,Enkele tientallen meerkoeten en waterhoentjes zijn door botulisme doodgegaan. De karpers stierven aan een virus dat specifiek is voor karpers en niet voor andere vissen", meldt het waterschap.

Het karpervirus en de aangetroffen vorm van botulisme is verder niet schadelijk voor mensen en voor bijvoorbeeld honden die van het water drinken. De sterfte kwam aan het licht na een melding van Hengelsportvereniging Barneveld.

Medewerkers van het waterschap en leden van de hengelsportvereniging hebben de dode dieren inmiddels opgeruimd, meldt het waterschap verder. De komende week wordt dagelijks gecontroleerd of er nieuwe dode dieren zijn, omdat de kadavers een bron van besmetting vormen en daarom zo snel mogelijk geruimd moeten worden. Om geen onnodige risico's te nemen heeft de gemeente inmiddels waarschuwingsborden geplaatst.

Botulisme kan ook in de winter voorkomen, meldt het waterschap. De bacteriën overleven de winter door een soort sporen te vormen. Deze sporen liggen in de winter en in het voorjaar op de waterbodem en kunnen daar dan in grotere concentraties voorkomen.

Nu het iets warmer en zonniger wordt, gaan waterplanten ontspruiten uit de waterbodem en daar duiken de watervogels op om deze op te eten. Daarbij krijgen ze ook de sporen binnen. Deze ontwikkelen zich in het warmere lichaam van de vogels tot de bacterie die de gifstof uitscheidt die voor hen fataal is.

Hengelsportvereniging Barneveld heeft voor de Grote Veenderplas een algeheel visverbod afgekondigd. ,,Wij raden wandelaars ten zeerste aan contact met het water te vermijden'', aldus voorzitter Gerrit Knotters. ,,Laat honden niet zwemmen of van het water drinken en raak aangetroffen dode dieren niet aan'', waarschuwt hij. ,,Onze vrijwilligers maken regelmatig een ronde om dode dieren op te ruimen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie