Commentaar: 'Politieke spijtbetuiging blijft zonder gevolgen'

28 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Commentaar Barneveldse Krant |

Binnen de nieuwe coalitie wijzen drie van de vier partijen nu openlijk richting SGP: de staatkundig gereformeerden blokkeerden op voorhand gesprekken met Pro'98 om een college te vormen. En dat spijt ChristenUnie, CDA en VVD. Achteraf bezien.

De partijen zijn duidelijk verlegen met de wijze waarop de derde winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen op voorhand buitenspel werd gezet. Dat werd afgelopen dagen via deze krant en in het debat gisteravond duidelijk. De kritiek van oud CDA-voorzitter Bernard Schermers dat het op voorhand uitsluiten van Pro'98 een 'politieke beginnersfout' is geweest van Koos van der Tang van de SGP, is een juiste constatering. Van der Tang, die zelf nog maar relatief korte tijd op het politieke toneel staat, heeft nog wat te leren als het gaat om de politieke mores. Zijn zakelijke manier van opereren lijkt er één van 'doorpakken', maar pakt uit in de categorie 'olifant in porseleinkast'.

In een recente analyse in deze krant werd al duidelijk dat het doorgaan met de oude coalitie niet onbegrijpelijk is. Maar vooral procedureel gezien is het misgegaan. En zou het werkelijk alleen een toneelstukje zijn geweest om te praten met Pro'98, zoals Van der Tang verklaarde? Dat is de vraag. Campagnes zijn er om 'het verschil te maken', coalitiebesprekingen om verbanden te smeden. Elke kiezer begrijpt dat dit de werkwijze is. Dat Pro'98 niet favoriet was, heeft de partij natuurlijk ook aan zichzelf te danken gezien de toon van de campagne. Bijvoorbeeld in een YouTube-filmpje waarin opgeroepen werd in elk geval te stemmen, 'omdat anders de SGP te groot zou worden' in Barneveld. Dan maak je niet direct vrienden bij de SGP. Pro'98 en SGP zijn uitersten in het politieke spectrum, maar samenwerking is zeker niet onmogelijk, zo is in het verleden gebleken. Een gesprek is het begin. Maar zover kwam het niet. De drie spijtoptanten, met name natuurlijk grote winnaar ChristenUnie, hadden ook meer de rol moeten pakken om alternatieve opties serieus te onderzoeken om het veto van de SGP richting Pro'98 onder druk te zetten. Pro'98 sleepte niet zoveel extra stemmen in de wacht als het 'christelijke blok' SGP-CU. Maar laat dan zien dat je elkaar serieus neemt en een groep 'andersdenkenden' in de Barneveldse samenleving niet 'even wegzet', is de heldere les die getrokken kan worden.

De beeldvorming naar buiten toe is nu dat stemmen 'geen zin' heeft. Dat is slecht voor de lokale democratie. Interessant is het verloop van het debat gisteravond. Het bleef daar bij de opmerking, onder meer van het CDA, 'dat het een volgende keer anders moet'. Het had van lef getuigd als de onderhandelingen opnieuw zouden starten, maar zover wilde men niet gaan. De politiek liet zelfs de mogelijkheid voor een openbaar debat in tweede termijn, onbenut passeren.

De kiezer kijkt het intussen hoofdschuddend aan, maar die is pas over vier jaar weer aan zet. De tijd zal leren wat de rekening van deze manier van coalitievormen zal zijn.

Hans-Lukas Zuurman

redacteur/verslaggever Barneveldse Krant

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie