'Coalitievorming Barneveld verdient geen schoonheidsprijs'

28 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - 'Spijt', 'een waardevolle les', 'bescheidenheid'. Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en VVD erkenden donderdagavond dat de snelle coalitievorming geen schoonheidsprijs verdient. Ze wezen alle drie richting initiatiefnemer SGP, die Pro'98 en Burger Initiatief buitenspel zette.

Door Wouter van Dijk

,,Dit had beter gekund", sprak fractievoorzitter Henk Smit (CDA). ,,Voor mezelf heb ik hier een waardevolle les geleerd. De communicatie had zeker anders kunnen zijn." Heimen Schuring (ChristenUnie) sprak over spijt over het proces richting Monique Rosbergen (Pro'98). ,,En dat meen ik oprecht. Tot twee keer toe heb ik bij de SGP aangedrongen op een gesprek met Pro'98, omdat deze partij ook één van de winnaars is en duidelijke raakvlakken met onze partij heeft." Het proces is achteraf ,,wel heel erg snel" gegaan, reflecteerde hij. ,,Daarom zou ik het een volgende keer ook anders aanpakken."

Schuring gaf daarnaast wel aan dat voortzetting van de huidige coalitie een logische keuze is, gezien de ,,goede" samenwerking in de afgelopen acht jaar. Jan Willem van den Born (VVD) haastte zich te zeggen dat zijn partij een afwachtende houding aannam. ,,Vanwege de verkiezingsuitslag paste ons bescheidenheid, we waren niet 'leading'. Op het moment dat de kans zich voordeed om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen, wilden we daar ook niet voor weglopen. De vorige coalitie heeft zijn werking bewezen, tegelijkertijd hebben wij ons tegen geen enkele partij willen afzetten."

Zichtbaar geëmotioneerd nam Rosbergen stelling. Ze sprak over 'verdriet, verontwaardiging en een gevoel van onmacht.' ,,We zijn vaak genoeg buiten de boot gevallen, daar zit niet de pijn. Die zit hem in de ban, de beleving 'personae non gratae' te zijn. De mededeling van fractievoorzitter Koos van der Tang (SGP) vorige week vrijdag dat een gesprek met Pro'98 in het kader van coalitievorming alleen een toneelspel zou zijn, heeft er diep bij ons ingehakt."

Volgens haar zou het volstrekt logisch zijn geweest dat de drie grootste partijen (SGP, Pro'98 en ChristenUnie), die alle drie stemmenwinst behaald hebben, eerst zouden proberen het inhoudelijk met elkaar eens te worden. ,,Hoe kunnen de verliezende partijen, CDA en VVD, zich nu nog bestuurspartijen noemen terwijl zij zo door de kiezer zijn afgestraft?" Ook Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief) sprak haar 'verbijstering' uit over de gang van zaken. ,,We hadden graag openheid en transparantie gezien in de coalitievorming, maar vorige week vrijdag bleek dat de vier partners de avond ervoor al met elkaar de boel hadden dichtgetimmerd. Het was op zijn minst beleefd geweest om ook even met mij te bellen."

Transparantie in het proces was wat betreft Van den Wildenberg (BI) goed geweest ,,omdat niemand buiten de coalitie nu weet wat en hoeveel deze partijen hebben ingeleverd van hun verkiezingsbeloften om op het pluche te blijven zitten." Dat zei ze donderdagavond tijdens de discussie over de coalitievorming.

Voor SGP-voorman Van der Tang is de coalitievorming helder geweest, al ging dat mogelijk allemaal 'wat anders dan verwacht'. ,,Al de dag na de verkiezingen werd duidelijk dat doorgaan met de huidige coalitie verreweg de meeste kans van slagen zou hebben. We vonden het daarnaast belangrijk geen kostbare tijd te verliezen, gezien de zware taken die wachten. Dus is gezamenlijk besloten geen lang traject in te gaan, maar zo snel mogelijk te handelen."

Na een korte schorsing besloot Pro'98 in een tweede termijn niet te reageren op de coalitiepartijen. ,,Dat zou wellicht afbreuk hebben gedaan aan onze stellingname", zei Rosbergen na afloop van de vergadering. ,,Bovendien, wat valt er verder nog te zeggen?" Hoe haar partij zich komende tijd gaat opstellen binnen de oppositie, vindt ze nog lastig in te schatten. ,,We zullen eerst deze klap te boven moeten komen."

In een toelichting gaf Van der Tang aan de komende weken aan de slag te gaan met een coalitie-akkoord op hoofdlijnen. Vandaag gaan de vier partijen 'de hei' op voor een eerste aanzet daartoe. ,,Binnen enkele weken verwachten we een coalitieprogramma te kunnen presenteren."

Na afloop van de vergadering gaf hij aan de gevoelens van Rosbergen wel te begrijpen. ,,De vraag is of het op een andere manier beter was geweest en we een uur met elkaar gepraat hadden, enkel voor de vorm."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie