Norschoten in Barneveld heeft 'positief wijkplatform'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - De Barneveldse wijk Norschoten heeft sinds november vorig jaar weer een wijkplatform, dat nu actief naar buiten treedt. Wie met voorzitter Gert-Jan Kieft en secretaris Marti Jansen in gesprek gaat, wordt overladen door de vele ideeën die bij het bestuur leven.

Door Gerrit Schaap

,,Het initiatief om het wijkplatform nieuw leven in te blazen kwam eigenlijk van wijkagent Harry Schoemaker'', zegt Jansen, die op Lupineveld woont. ,,Het gebeurde toen wij een buurtbarbecue op het grasveldje in onze straat hadden, waar de wijkagent even aanwipte. We raakten met elkaar in gesprek en Schoemaker maakte duidelijk dat hij een wijkplatform miste. En eerlijk gezegd, de samenhang van de wijkbewoners kan ook wel wat beter. Wie weet er nu hoe de overbuurman van vier huizen verderop heet. Laat staan dat je weet wat hij doet voor zijn werk en in zijn vrije tijd. En een beroep op hem doen als je even ergens mee zit, gebeurt al helemaal niet.''

,,Dat vind ik toch een kwalijke zaak'', vervolgt Jansen. ,,Je kunt het in een straat of in de wijk zoveel beter met elkaar hebben als je iemand beter kent. Dan kun je samen ergens de schouders onder zetten. Ik heb wel eens van de Twentse noaberschap gehoord, wat een weldaad dat eigenlijk is als er zaken moeten worden opgepakt."

Zijn achterbuurman Kieft knikt instemmend. ,,De gemeente heeft toen door folders te verspreiden het initiatief genomen om mensen bij elkaar te krijgen. Laat duidelijk zijn dat wij als wijkplatform niet het klachtenbureau willen zijn in de wijk. Als iemand zich ergert, omdat de vuilcontainer van de buurman hem voortdurend in de weg staat, dan moet hij dat zelf oplossen en rechtstreeks op de buurman afstappen. Dan zul je zien dat een redelijk verzoek ook wordt ingewilligd. Wat wij als wijkplatform willen, is op een positieve manier dingen in beweging brengen. We wonen nota bene in een prachtwijk met weinig criminaliteit en een laag aantal woninginbraken. Dat willen we graag zo houden.''

Het kostte niet al te veel moeite een bestuur samen te stellen. Jansen: ,,Na de folderactie van de gemeente meldde zich een heel gemêleerd gezelschap. Mensen met een gelovige achtergrond, maar ook bewoners die zich niet tot een dergelijke achtergrond rekenen. Veel jongere mensen en ook wat ouderen. Zeven mannen en vier vrouwen vormen sinds november 2013 het bestuur. Allemaal mensen die positief zijn ingesteld en zich willen inzetten voor een prettig leefmilieu. Wij hoeven geen kar te trekken, maar hooguit wat richting te geven aan ideeën die bij de bewoners leven. We gaan niet alleen voor de leefbaarheid, maar vooral voor de meeleefbaarheid. Als je elkaar leert kennen, kun je ook wat meer van elkaar verdragen. Ergernissen nemen af en je gaat elkaar waarderen en respecteren. Dan wil je anderen in de buurt ook geen overlast bezorgen."

Kieft: ,,Er verschijnen maandelijks filmpjes over wijkbewoners op Facebook en allerlei berichten op Twitter. Dat slaat goed aan. Ze zijn gemaakt door enkele leden van het wijkplatform. We willen iedereen in onze wijk bereiken. Daarom vertellen we ook ons verhaal in de krant en zorgen we dat flyers bij alle bewoners worden bezorgd. Zaterdag 30 augustus willen we een groot wijkfeest organiseren op het grasveld aan de Dorskamp. Ook willen we een soort tafelgezelschapsspel van Norschoten laten maken. Verbetering van de veiligheid en buurtpreventie via WhatsApp staat ook op de agenda. Veel staat of valt met de medewerking van de gemeente, zeker als je verkeerssituaties wilt aanpakken. Onze ervaringen met het gemeentelijk apparaat, de politie en de woningstichting zijn tot nu toe erg positief.''

De eerstvolgende vergadering van het wijkplatform Norschoten is op dinsdagavond 8 april in gebouw De Garve aan de Lange Voren 86. Van 19.15 tot 20.00 uur kunnen wijkbewoners met vragen en ideeën komen.

Zie ook: www.norschoten.wijkplatformbarneveld.nl, Facebook.com/WPFNorschoten, Twitter@WPFNorschoten of mail naar wijkplatformnorschoten@gmail.com.

Op de foto staand van links naar rechts: Geurtjan van Maanen, Jaco van den Hudding, André van de Kieft, Herman Guineau, Gert-Jan Kieft (voorzitter) en Marti Jansen (secretaris).

Zittend van links naar rechts: Wilma Heijkoop, Trees Dudink, Kitty van Middendorp, Willeke Heijkoop, Marjan Tuhusula (consulent leefbaarheid gemeente en woningstichting), Harry Schoemaker (wijkagent), Gerben Meinema (manager hulpverlening/contactpersoon gemeente).

Op de foto ontbreken: Christ Berghuis (wijkplatform), Maarten Vincent (jeugdwerk gemeente) en Sander Heetebrij (rayonbeheerder/contactpersoon gemeente). Barneveld).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie