Barneveld poetst buitengebied op

24 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - De gemeente Barneveld trekt 50.000 euro uit voor een regeling om de verschillende landschapsvormen in het buitengebied beter uit de verf te te laten komen. ,,De aankleding van het landschap is ons visitekaartje'', aldus wethouder Aart de Kruijf.

Door Hans-Lukas Zuurman

De gemeente gaat zelf actief meedenken met bewoners en gebruikers in het buitengebied over erfbeplanting en hoe je het landschap verder inricht. Juist omdat het buitengebied van Barneveld van origine divers is met bossen, heidevelden, veenontginningen, zandverstuivingen, opvallende boerderijen, rijen knotwilgen en houtwallen, vindt De Kruijf behoud daarvan voor inwoners en recreanten belangrijk. ,,We willen mensen die het 'gezicht' mede bepalen een steun in de rug bieden in het uitvoeren van passende plannen'', aldus de wethouder. Met een subsidieregeling in de vorm van beplanting maakt de gemeente haar doel concreet.

Het gaat nadrukkelijk om 'streekeigen ideeën' over de aankleding van het buitengebied, benadrukt De Kruijf. Daarin wordt rekening gehouden met de geschiedenis van het gebied, de kenmerkende bebouwing en beplanting. Om bewoners en gebruikers praktisch de weg te wijzen in wat wel en niet kan, is een brochure gemaakt. In de folder wordt verwezen naar vier typen landschap, die voortkomen uit het bestaande Landschapsontwikkelingsplan.

Op de landschapstypenkaart via www.barneveld.nl kunnen mensen zien welk type landschap waar van toepassing is en welke bomen en struiken daar bij horen. Valt een plan binnen het juiste landschap, dan kan de gemeente snel handelen en beplanting beschikbaar stellen. Het benodigde geld voor de aanschaf ervan komt uit het Ontwikkelingsfonds Platteland. Volgens de wethouder lijkt de beschikbaar gestelde 50.000 euro weinig, maar is dat voldoende. ,,Met relatief lage kosten kun je veel plantmateriaal aanschaffen. Je hebt dus beperkte kosten en veel plezier.''

Het project is puur op basis van vrijwilligheid, zegt De Kruijf. ,,Wij kunnen dit niet verplichten en steken de vlag uit als 25 procent van de 2700 adressen in het buitengebied meedoet.'' De invoering van de regeling volgt op een volgens de wethouder geslaagde proef in Zwartebroek en Terschuur met erfbeplanting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie