'Wesselseweg Barneveld aanpakken'

24 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD/KOOTWIJKERBROEK - De Wesselseweg tussen Barneveld en Kootwijkerbroek moet verkeersveiliger. Dat stelt de Barneveldse VVD-fractie naar aanleiding van drie ongevallen op deze weg afgelopen donderdag en zaterdag.

Door Wouter van Dijk

Zaterdagmiddag raakte één persoon, een 45-jarige Bennekomse, gewond bij een botsing tussen twee auto's op deze weg. Donderdag vonden 's morgens en 's middags aan dezelfde weg ook al twee ongevallen plaats.

Daarbij raakten vier inzittenden van auto's gewond. ,,Wij vinden dit heel opvallend en natuurlijk ook schokkend", aldus de VVD, die van het college van burgemeester en wethouders wil weten of er een mogelijk verband is tussen de drie ongevallen en of de weg wellicht aangepast moet worden. De Wesselseweg (N800) is een drukke provinciale weg met veel scherpe bochten.

De discussie over verkeersveiligheid op de Wesselseweg is niet nieuw. In de afgelopen twee jaar maakte deze krant melding van veertien ongevallen. In veel situaties ging het om bestuurders die in een bocht de controle over het stuur verloren, andere ongevallen werden onder meer veroorzaakt door inhaalmanoeuvres, verkeerde plaats op de weg, alcohol in het verkeer en in één geval aanrijding van een dier.

Bij de gemeente Barneveld is bekend dat er relatief veel ongelukken gebeuren, meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,We willen deze situatie dan ook snel opnieuw aankaarten bij de provincie, wegbeheerder van de N800. Overigens is het wel goed op te merken dat ongelukken niet altijd zijn toe te schrijven aan puur het wegprofiel. Informatie van de politie geeft aan dat het rijgedrag of het gebruik van alcohol vaak ook oorzaak is van een groot aantal ongelukken. Niet altijd dus, maar wel meer dan gemiddeld."

Ook bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG), een samenwerkingsverband tussen overheden, politie en particulieren op het gebied van verkeer, is de weg bekend. Op basis van eerdere ongevalscijfers belandde het wegvak meermalen hoog op de lijst van 75 gevaarlijkste wegvakken in Gelderland, met name het gedeelte tussen de kruising met de Norschoterweg en de kruising met de Esvelderweg. Beleidsmedewerker Henk Walma van het ROVG: ,,Wij signaleren gevaarlijke plekken op basis van de cijfers die bij ons bekend zijn en vragen via publicaties aandacht voor deze locaties. Het is uiteindelijk aan de wegbeheerder, in dit geval de provincie Gelderland, om daar eventueel wat mee te doen. Ons algemene advies bij dit soort knelpunten luidt: Breng de snelheid van het verkeer naar beneden. Daarmee kun je voorkomen dat auto's uit de bocht vliegen. Daarnaast is de schade bij aanrijdingen dan fors minder."

De provincie Gelderland kon voor het ter perse gaan van deze krant nog geen reactie geven. Bij ROVG is in ieder geval bekend dat de provincie voornemens is dit jaar een 'trajectverkenning' op de Wesselseweg uit te voeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie