Nieuwe dirigent 'Philharmonisch': 'Er zit nog meer in'

22 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - Sinds drie weken mag hij zich officieel dirigent van het Barnevelds Philharmonisch Orkest noemen. Jan Gerrit Adema reist iedere maandagavond vanuit zijn woonplaats Hank naar Barneveld om samen met professionals, semi-professionals en hobbyisten hard te werken aan muzikale producties die het orkest in het verschiet heeft.

Jan Gerrit (43), van oorsprong afkomstig uit Friesland, kreeg zijn eerste muzikale lessen op de tenortuba aan de muziekpedagogische academie van Leeuwarden. Vervolgens behaalde hij aan het conservatorium in Groningen zijn eerste diploma's voor directie en bastuba. „Toen werd het tijd om naar het zuiden van Nederland te gaan. In Tilburg heb ik mijzelf gespecialiseerd in directie en tuba. Aan het conservatorium in Enschede heb ik mijn diploma Orkestdirectie binnengehaald. Uiteraard speelde ik nog steeds tuba en wel bij verschillende orkesten waaronder het Radio Kamer Orkest en het Noord Nederlands Orkest."

Op dit moment dirigeert Adema orkesten in Andel, Berlicum, Dordrecht en sinds kort is ook Barneveld aan dit rijtje toegevoegd. „Mijn eerste publieke optreden in Barneveld heb ik zelfs al achter de rug. Ik mocht jureren bij de dirigeerwedstrijd 'Meistro 2014', erg leuk om te doen. Je leert op die manier de Barnevelders een beetje kennen." De muzikale vader van twee kinderen van 5 en 9 jaar ervoer direct een klik met het enthousiaste en gedreven orkest van Barneveldse bodem. „Het is een groep van mensen die stuk voor stuk hard wil werken. Ze zijn erg geconcentreerd als we repeteren, maar er is ook ruimte voor een grap op z'n tijd. En dat moet ook."

Als het aan Jan Gerrit ligt, gaan ze met elkaar de komende maanden gewoon door op deze manier. „Ik wil de tijd nemen om het orkest goed te leren kennen en het goed te laten klinken. Het is nu allemaal nog aftasten. Zodra we met elkaar kunnen lezen en schrijven is mijn ambitie om het orkest op een hoger level te krijgen. Ze zijn al erg goed, maar er zit naar mijn idee nog meer in, en dat wil ik eruit halen."

Daarnaast wil Adema de Barneveldse musici ook op andere podia laten acteren. „Er liggen voor hen ook zeker kansen buiten Barneveld. Op die manier kunnen producties waar maanden aan gewerkt is meerdere keren worden uitgevoerd."

Op dit moment werkt het orkest samen met hun nieuwe dirigent aan een grote productie ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Schaffelaartheater. Op 7 juni wordt daar de nodige aandacht aan besteed in en om het theater. „Wij verzorgen die dag de muzikale invulling en lichten daarbij in samenwerking met het theater een tipje van de sluier op als het gaat om het programma van het volgende seizoen." Uiteraard kan Adema hier nog niet heel veel van zeggen. „Het enige wat ik kwijt kan is de veelzijdigheid van het programma. Van alles komt voorbij, van klassiek tot pop en van latin tot jazz. Voor elk wat wils dus."

Zowel het bestuur van het Barnevelds Philharmonisch Orkest als Jan Gerrit zijn natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe leden. „Ik hoop over vijf jaar een groot en breed orkest te hebben staan, dat kwalitatief hoogwaardige muziek ten gehore brengt. Fagotten en klarinetten zijn hartelijk welkom. Wat wij vragen is dat kandidaten minimaal op niveau C kunnen spelen. Verder dienen orkestleden niet voor zichzelf, maar ten dienste van elkaar te spelen. Dan pas word je één, krijgt de muziek diepgang en kan je met elkaar werken aan een hoger niveau."

De Barneveldse gemeenschap gaat ongetwijfeld op korte termijn kennismaken met deze vlotte muzikale visionair. Maar eerst valt de beurt aan de leden van het orkest. Zij zijn dan ook unaniem van mening dat zij met Adema een lot uit de loterij hebben gekregen. „Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet."

Zondag 4 mei treedt het orkest op tijdens Dodenherdenking op begraafplaats De Plantage (19.00 uur) en zaterdag 7 juni volgt een optreden in het Schaffelaartheater (18.00 uur) ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan van De Harmonie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie