'Dit dorp biedt mij prachtige kansen'

22 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

KOOTWIJKERBROEK - Patiënten die sinds zaterdag 1 maart bij de huisartsenpraktijk in Kootwijkerbroek zijn geweest, hebben haar wellicht al ontmoet: Ilse Mesman. De Amersfoortse is huisarts in opleiding en loopt haar laatstejaars stage in de praktijk vlakbij het Kulturhus: ,,Een dorp als dit biedt mij prachtige kansen, ik kan hier enorm veel leren."

In 2003 begon de nu 29-jarige Mesman met de studie geneeskunde. Die studie rondde ze in 2009 af, waarna ze in diverse ziekenhuizen werkzaam was. „Ik heb één jaar op de afdeling Cardiologie van het Diakonessenhuis in Utrecht gewerkt, daarna een jaar op de spoedeisende hulp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 2012 ben ik begonnen met de huisartsopleiding. Via die opleiding heb ik één jaar in Maarn gewerkt. De afgelopen twaalf maanden heb ik steeds drie maanden stage gelopen in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort op de afdeling gynaecologie en kindergeneeskunde, daarna in een verpleeghuis en tot slot in de psychiatrie."

In het laatste jaar van de opleiding werkt ze een heel jaar in de praktijk in Kootwijkerbroek. ,,Sinds 1 maart ben ik hier werkzaam en mijn eerste indrukken zijn heel positief. Je merkt echt dat het een dorpspraktijk is, de patiënten werken hard en komen niet zo snel naar de huisarts. Daarbij komt dat een belangrijk deel van de patiënten een christelijke achtergrond heeft en er ook meer grotere gezinnen zijn. Zowel de identiteit als de gezinsgrootte geven mij interessante bagage mee als huisarts. Het is voor mij goed en boeiend om daar ook rekening mee te houden."

Naast haar passie voor mensen en zorg houdt Ilse ook van lezen, films kijken, verre reizen maken en samen met haar partner en/of vrienden een hapje te eten of gezellig wat te drinken.

„Mijn leerdoelen zijn vooral gewoon meedraaien in de praktijk, zoveel mogelijk patiënten voorzien van zorgvuldige adviezen. Daarnaast wil ik graag meer ervaring opdoen in het doen van kleine ingrepen, zoals moedervlekken verwijderen en het verlenen van chronische zorg aan bijvoorbeeld diabetespatiënten. Na het afronden van mijn studie in februari volgend jaar, hoop ik eerst een tijd aan de slag te gaan als waarnemer. Op termijn zie ik mezelf wel zelfstandig een huisartsenpraktijk runnen. Of dat in een dorp of in de stad is, weet ik echt nog niet. Wat ik wel weet, is dat ik het nu in Kootwijkerbroek goed naar m'n zin heb."

Als huisarts in opleiding heeft Ilse elke werkdag een leergesprek met dokter Kroon of dokter Bakker.

,,Met hen neem ik de consulten door, de dingen waar ik tegenaan gelopen ben, maar ook wat voor soort huisarts ik wil zijn. Soms kijken we ook consulten terug die we met toestemming van patiënten hebben opgenomen. Ontzettend leerzame momenten! Mooi is daarnaast ook dat ik echt volwaardig meedraai in de praktijk, ik werk vier dagen per week en draai ook mee in het rooster op de huisartsenpost in Amersfoort. Ik hoop zo veel ervaring op te doen en vele patiënten te ontmoeten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie