Aanpak verkeer rond Burgthof

22 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - Met onder meer de aanleg van een nieuw fietspad en een extra parkeerveld bij scholencomplex De Burgthof aan de Nederwoudseweg in Barneveld moeten gevaarlijke verkeerssituaties hier snel verdwenen zijn. Nu nog vinden bij het complex, met in totaal zo'n 530 leerlingen, geregeld drukke en chaotische situaties plaats tijdens piekmomenten.

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de gemeenteraad. In juni vorig jaar drong raadslid Hilhardt Brul (Pro'98) tijdens een commissievergadering aan op een snelle aanpak van de verkeerssituatie rondom het complex waarin de Fontein, Plantijn en Prinses Amaliaschool zijn gevestigd, evenals twee kinderdagverblijven en twee peuterspeelzalen. Ook onder meer gebruikers en het wijkplatform trokken eerder aan de bel.

Met name de in- en uitrit van het parkeerveld is onoverzichtelijk, stelt het college. Op de relatief smalle Nederwoudseweg ontstaat tijdens de schooltijden filevorming. Een ander knelpunt vormt fietsverkeer. Het fietspad vanaf de naastgelegen Notarisappel houdt op bij een stoep, waar fietsers en voetgangers elkaar tegenkomen en waar fietsers niet afstappen. Fietsers rijden ook achter de naastgelegen sportzaal langs. Verder is het aantal parkeerplaatsen voor auto's te klein en is een deel van de Nederwoudseweg door het ontbreken van een stoep niet veilig voor voetgangers.

Een snelle oplossing van het verkeersprobleem rond de scholen ligt volgens het college deels in de aanleg van een nieuw fietspad vanaf Notarisappel, achter de sportzaal langs naar de Nederwoudseweg. Dit zogeheten Wilbertpad was eerder al gepland en zou worden aangelegd door CV De Burgt, het samenwerkingsverband tussen gemeente en aannemingsmaatschappij Vink. ,,Die partij heeft inmiddels per brief aangegeven de voorbereidingen voor aanleg voor het fietspad binnenkort op te starten", meldt het college nu.

Daarnaast komt er, voor een aanlegbedrag van 3.000 euro, achter de sportzaal een halfverhard parkeerveld met twintig parkeerplaatsen, bedoeld voor schoolpersoneel. Dit extra terrein moet de druk op het bestaande parkeerveld verlichten. Andere geplande maatregelen zijn de aanleg van vijf extra parkeerplaatsen ter hoogte van het naastgelegen medisch centrum en een voetpad langs de Nederwoudseweg richting de Burgemeester Labreelaan. Die extra parkeerplaatsen zijn voor rekening van het medisch centrum, dat nu nog gebruik maakt van het parkeerveld bij de scholen. Het medisch centrum is volgens het college inmiddels aangeschreven met de verplichting de extra parkeerplaatsen snel aan te leggen.

Verder gaat het college onderzoeken of ook een eventuele verbreding van de Nederwoudseweg tussen de uitgang van het parkeerterrein en de Burgemeester Labreelaan een mogelijkheid is. Zo'n verbreding zou globaal 2500 euro kosten. Ook de mogelijkheid voor een extra doorsteek voor fietsers en voetgangers tussen het Burgthofcomplex en het medisch centrum wordt verder uitgewerkt, meldt het college.

Die laatste aanpassing kost volgens het college globaal 10.000 tot 20.000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie