'Terbroek' kijkt alweer verder

21 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

ZWARTEBROEK/TERSCHUUR - Nu het woningbouwplan Dwarsakker in Zwartebroek is vastgesteld door de Barneveldse gemeenteraad, kijkt 'Terbroek' alvast voorzichtig verder, met bestaande ideeën over nieuwbouw in Terschuur, een nieuwe sportzaal en wellicht ook een nieuw schoolgebouw voor twee scholen.

Door Wouter van Dijk

Dat zegt voorzitter Gijs-Jan Berkhof van Plaatselijk Belang Zwartebroek-Terschuur. De belangenvereniging hield donderdagavond haar algemene ledenvergadering in dorpshuis De Belleman in Zwartebroek.

,,Noem het vooral 'voorzichtige proefballonnetjes' die we oplaten, waarmee we willen laten zien dat we verder kijken. Het mogelijke plan 'Over de Beek', met verplaatsing van de sportvelden in Terschuur en nieuwbouw van zo'n vijftig woningen, willen we graag bespreekbaar houden. Het liefst inclusief nieuwe sportzaal." Het plan voor verhuizing van het sportcomplex dateert al uit begin 2011, maar werd destijds terzijde geschoven. Begin dit jaar werd duidelijk dat het college van burgemeester en wethouders er ,,meer perspectief" in ziet en het plan opnieuw wil afwegen. Berkhof: ,,We denken er graag aan mee."

De twee schoolgebouwen in de dorpen, De Zaaier in Terschuur en Het Anker in Zwartebroek, naderen hun houdbaarheidsdatum, stelt de voorzitter. ,,Het gebouw van De Zaaier is bij mijn weten al in 2016 afgeschreven, de school in Zwartebroek volgt daarna ook snel. Ook gezien het feit dat we nu met het nieuwe fietspad tussen beide dorpen de juiste infrastructuur hebben, is het misschien niet eens een gek idee één nieuw schoolgebouw tussen beide dorpen in te realiseren. Dat scheelt wellicht in de huisvestingskosten. Het is momenteel niet meer dan een idee, maar wat ons betreft wel de moeite waard eens nader te beschouwen, samen met de scholen uiteraard."

Concreter is de aanleg van het nieuwe klompenpad tussen beide dorpen, een uitgezette route van zo'n elf kilometer tussen de weilanden door. Naar verwachting in mei start de aanleg, bekostigd door de provincie Gelderland en de gemeente Barneveld. ,,Zoals afgesproken zijn wij als Plaatselijk Belang verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van deze route. Voor de eerstkomende zes jaar hebben we daar 25.000 euro voor nodig. Het goede nieuws is dat nu blijkt dat we dat bedrag bij elkaar hebben, mede dankzij toezeggingen van bedrijven en particulieren. Dat is mooi."

Voor wat betreft het nieuwe fietspad langs de Eendrachtstraat kijkt de belangenvereniging reikhalzend uit naar de verlenging van dit pad vanaf de bebouwde komgrens van Zwartebroek tot aan de Albert van Meerveldstraat. ,,Dat stukje valt binnen het bestemmingsplan Dwarsakker. Volgt hiervoor geen procedure bij de Raad van State, dan kan dit stukje fietspad er al vóór de start van het nieuwe schooljaar liggen." Een nieuw stuk fietspad ziet de belangenvereniging in de toekomst daarnaast graag vanaf Terschuur richting Achterveld, langs de Stoutenburgerweg. ,,Ook die wens willen we communiceren."

Naast de grote toekomstlijnen was tijdens de avond ook ruimte voor de 'kleinere' onderwerpen. ,,Zo pleiten we bij de gemeente voortaan voor twee kerstbomen in december: één voor Zwartebroek en één voor Terschuur. Tot nu toe moesten we elk jaar uitmaken in welk dorp de boom mocht staan, het wordt nu tijd voor een boom in elk dorp."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie